{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brojni projekti za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a

F
19.1.2007. u 14:52
0
0
Brojni projekti za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a
0
Brojni projekti za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a
Tri nova projekta, zatim nastavak projekata započetih u 2006. godini te projekti koje realizira u saradnji s Gradom Sarajevom, planovi su Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo za ovu godinu, potvrdila je FENI direktorica Zavoda Valida Čelić-Čemerlić.
Zavod će u ovoj godini pokrenuti tri značajna projekta - Projekt konstruktivne sanacije, restauracije i konzervacije objekta Careva ćuprija s izradom dokumentacije, Projekt konstruktivne sanacije, restauracije i konzervacije Rimskog mosta te Projekt konstruktivne sanacije, restauracije i konzervacije objekta Vratničkog bedema s izradom dokumentacije.

Čelić-Čemerlić naglašava kako će stručnjaci Zavoda u ovoj godini nastaviti i rad na projektima započetim u prošloj godini. To se prvenstveno odnosi na praćenje izrade projektne dokumentacije u okviru Projekta namjene i funkcionalnog korištenja sarajevske Vijećnice i na nastavak radova sanacije, konzervacije i restauracije Bijele tabije.

Ova će godina donijeti i nastavak radova na Projektu sanacije, konzervacije i restauracije Turbeta na Alifakovcu te realizaciju Projekta prvog arheološkog parka Harem Kalin-hadži Alijine džamije u Sarajevu.

Kako naglašava direktorica Zavoda, neki od spomenutih projekata, ali i drugi, realiziraju se u saradnji s Gradskom upravom Grada Sarajeva. Tako se u okviru regulacionih planova rade Separati zaštite kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i to u skladu s planom i programom rada Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

U oblasti rekonstrukcije i obnove, zajednički projekti Zavoda i Grada su Gradska vijećnica, što podrazumijeva praćenje izrade Projekta obnove gradske Vijećnice te realizaciju Projekta obnove, dok će u okviru projekta Carev most biti realizirani istražni radovi te I faza Projekta sanacije, rekonstrukcije i restauracije ovog mosta.

Restauracija fasada centralnog gradskog područja također je zajednički projekt ove dvije institucije. Njime je planirana realizacija projekata pripremljenih tokom 2006. godine te izrada projekata restauracije, u skladu sa zahtjevom Gradske uprave.

Pored spomenutih projekata, ističe Čelić-Čemerlić, Zavod će vršiti i redovne aktivnosti koje podrazumijevaju evidentiranje i ažuriranje stanja fonda kulturno- historijske i prirodne baštine na prostoru Kantona Sarajevo, valorizaciju spomenika utvrđivanjem njihovog svojstva, izradu projekata, elaborata i studija, radove na spomenicima, popularizaciju kulturne baštine te prikupljanje i obradu dokumentacione i arhivske građe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: