Ko je sve došao
17

Brojne poznate ličnosti na predstavi "Snijeg" u Sarajevu

E. LJ.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Na premijeru predstave "Snijeg" koju je prema romanu turskog nobelovca Orhana Pamuka režirao Dino Mustafić u Narodno pozorište Sarajevo stigle su brojne poznate ličnosti iz kulturnog, javnog i političkog miljea.

Među njima su, između ostalih, bili Danis Tanović, Safet Zec, Ejup Ganić, Valentin Inzko, Edin Forto, Ahmed Burić, Hasija Borić, Samer Rešidat, Nihad Kreševljaković, Jovan Divjak, Nerzuk Ćurak, Irfan Čengić, Damir Šagolj te Damir Imamović.

Premijernom izvođenju predstave prisustvuje i Orhan Pamuk koji je u Sarajevo stigao prije dva dana.

Da je riječ o značajnom kulturnom događaju i predstavi koja je pobudila veliki interes pozorišne publika potvrđuje činjenica da su ulaznice za su premijerno izvođenje predstave rasprodate unaprijed, ali i činjenica da je za reprizna izvođenja u četvrtak, 27. juna, i ponedjeljak, 1. jula, ostalo još malo ulaznica.

Premijeri predstave "Snijeg" prethodile su intenzivne probe koje su trajale dva mjeseca, a Mustafić je uoči premijere naglasio kako samo velika umjetnost otvara multiperspektivnost. Dvadeset sedam glumaca na sceni i najmanje toliko ljudi iza scene potrudilo se da visokim umjetničkim i produkcijskim standardima na scenu donese priču koja konkretizira strahove i nade turskog društva, jer govori o antagonističkim pozicijama i tradiciji s jedne te modernizaciji s druge strane.

Uloge u ovoj predstavi ostvarili su Aleksandar Seksan, Ermin Sijamija, Amra Kapidžić, Amila Terzimehić, Senad Bašić, Vedrana Božinović, Jasna Diklić, Kaća Dorić, Dragan Jovičić, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Semir Krivić, Mak Čengić, Irfan Ribić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Merima Lepić-Redžepović, Mona Muratović, Belma Salkunić i Riad Ljutović.

Uz reditelja Dinu Mustafića, autorski tim predstave čine i Bojana Vidosavljević i Emina Omerović koje su uradile adaptaciju teksta i dramaturgiju. Scenografiju potpisuje Dragutin Broz, kostimografiju Lejla Hodžić, a muziku Damir Imamović.