Kultura
0

Brojne aktivnosti u paviljonu BiH na Cannes Film Festivalu

Sarajevo-x.com
Promocija Sarajevo Talent Campusa
Promocija Sarajevo Talent Campusa
Bosanskohercegovački paviljon na International Village - Marche du film, Cannes Film Festivala i ove godine privlači veliku pažnju predstavnika filmske industrije iz čitavog svijeta i predstavlja mjesto susreta regionalnih autora i filmskih profesionalaca.
Predstavnici bh. filma i Sarajevo Film Festivala, pored redovnih aktivnosti koje podrazumijevaju održavanje brojnih sastanaka, promocije bh. filma putem distribucije promotivnih materijala, kao i pružanja svih relevantnih informacija i kontakata, u okviru bh. paviljona prireredili su i veliki broj specijalnih programa.

Proteklih dana predstavnici Sarajevo Film Festivala svakodnevno su organizovali susrete za predstavnike filmske industrije. U srijedu uveče održan je i posljednji specijalni program u okviru Industry Wine Hour na kojem je ministar kulture i sporta u Vladi FBiH, Gavrilo Grahovac pozdravio brojne predstavnike filmske industrije iz regije. Ovom prilikom razgovaralo se o koprodukcijama u zemljama naše regije, te o važnosti dalje razrade regionalnog koprodukcijskog fonda.

Noć ranije, predstavnici filmske industrije, filmski autori, predstavnici filmskih festivala i novinari, na bh. paviljonu prisustvovali su Industry Wine Houru na kojem je predstavljen Sarajevo Talent Campus, novi, obrazovni projekat Sarajevo Film Festivala.

Brojne posjetitelje su sa detaljima vezanim za Sarajevo Talent Campus upoznali Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala i Ivana Ivišić, izvršni manager Sarajevo Talent Campusa. Predstavljanju Sarajevo Talent Campusa prisustvovale su i Dorothee Wenner, direktorica Berlinale Talent Campusa, koja je ovom prilikom izrazila veliko zadovoljstvo zbog dobre organizacije Sarajevo Talent Campusa, te Christine Troestrum, finansijski manager Berlinale Talent Campusa.

Sarajevo Talent Campus, projekat namijenjen mladim filmskim stvaraocima iz zemalja Jugoistočne Evrope, će se održati od od 20. do 25. augusta 2007. u okviru 13. Sarajevo Film Festivala.

Prvi Sarajevo Talent Campus, koji SFF realizuje u saradnji sa Berlinale Talent Campusom i Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu, okupiće u Sarajevu ugledne filmske profesionalce iz regije, ali i svijeta, koji će tokom šest dana mladim, talentovanim filmskim stvaraocima održati niz predavanja i praktičnih radionica iz različitih disciplina filma – režije, produkcije i glume.



Iz SFF- a podsjećaju da je konkurs za prijavu učesnika na 1. Sarajevo Talent Campus otvoren u ponedjeljak, 21. maja, i trajaće do 21. juna. Prijave se vrše putem web stranice Sarajevo Film Festivala www.sff.ba.