Bogat program
97

Brojna naučna predavanja i kulturna dešavanja na 10. Danima BHAAAS-a

Klix.ba
Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) i ove godine u saradnji sa Ministarstvom za za ljudska prava i izbjeglice BiH organizira jedan od najvećih naučnih skupova na Balkanu – Dani BHAAAS, koji će biti održani od 21. do 24. juna u hotelu Termag na Jahorini.

Dani BHAAAS se organiziraju već deset godina, a jubilej ove značajne manifestacije bit će u znaku zanimljivih naučnih predavanja i kulturnih dešavanja.

Konferenciju će posjetiti veliki broj uglednih profesora, istraživača, doktora, akademika i drugih uglednika iz svijeta nauke, kulture i umjetnosti, a očekuje se dolazak preko hiljadu učesnika iz 24 zemlje svijeta, te preko 375 predavača koji će sudjelovati na 27 simpozija, okruglih stolova i panel diskusija.

Tako će prvi dan radnog dijela konferencije (četvrtak, 21. juni) biti u znaku tehničkih i prirodnih nauka te dječije psihijatrije. U petak (22. juna) će, između ostalog, biti održan transdisciplinarni simpozij iz oblasti ranog rasta, razvoja i ranog učenja na kojem će prisustvovati i Geeta Narayan, šefica Ureda UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu.

Subota će biti u znaku medicinskih nauka gdje će se govoriti o liječenju karcinoma dojke, hirurgiji, neurohirurgiji, kardiovaskularnoj hirurgiji te plastičnoj hirurgiji, dok je zadnji dan konferencije (nedjelja 24. juni) rezerviran za humanističke i društvene nauke, ali i medicinskim naukama poput intenzivne njege.

Ovogodišnji program Dana BHAAAS obogaćen je eminentnim kulturnim događajima poput izložbe doajena bh. slikarstva Safeta Zeca, pozorišne predstave "Knjiga mojih života" koja je nastala kao teatarska adaptacija autobiografske zbirke kratkih priča bosanskohercegovačkog - američkog književnika Aleksandra Hemona, koncert Sarajevske filharmonije, izložbe "Sjećanja u kamenu"…

Svečanom otvaranju 10. Dana BHAAAS, koje je zakazano za četvrtak, 21. juna, u 9 sati, u Hotelu Termag na Jahorini prisustvovat će i šef misije USAID-a u BiH Peter Duffy.