Proširena baza
18

Broj nestalih umjetnina za kojima se traga u BiH povećan na 180

FENA
Centar protiv krijumčarenja umjetninama iz Tuzle protekle sedmice je proširio bazu podataka nestalih umjetnina, te je njihov broj sa dosadašnjih 108 povećan na 180. Radi se o ukradenim eksponatima Muzeja istočne Bosne koji su nestali 2012. godine i za koje je podnesena krivična prijava.

Kao izuzetno plodno tlo za krijumčarenje umjetnina zbog geopolitičkog položaja i politički kompleksne organizacije vlasti, Bosna i Hercegovina je visoko na listi zemalja jugoistočne Evrope na čijem području se, prema podacima Interpola, na svjetskom nivou realizira 6,3 posto te vrste ilegalne trgovine.

Direktor Centra protiv krijumčarenja umjetninama Dženan Jusufović precizirao je za Fenu, govoreći o Muzeju istočne Bosne, da je riječ o ukupno 72 eksponata u njegovom vlasništvu, u okviru Etnološkog odjeljenja, koji spadaju u grupu vatrenog oružja (puške, pištolji), hladnog oružja (bajoneti), posuda za pripremu i serviranje hrane (kazani, tanjiri, sahani, mangale) i ukrasnih predmeta (svijećnjaci) napravljenih od bakra, mesinga i željeza.

Podsjetio je da su se do sada u bazi podataka nalazili podaci o 109 nestalih djela iz kolekcija Međunarodne galerije portreta Tuzla, Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i privatne kolekcije Damirke i Envera Mulabdića.

Jusufović je istakao da je u decembru 2018. godine pronađeno jedno umjetničko djelo, autora Mire Zovke koje se nalazilo u njihovoj bazi, kao i u Interpolovoj bazi podataka te da je vraćeno Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

Na taj način, dodao je, baza podataka je povećana sa 108 za 72 predmeta, što čini ukupan broj od 180 umjetnina za kojima se traga.

Na crnom tržištu se nalaze različite vrste umjetničkih djela, arheoloških eksponata, rijetkih rukopisa, a Jusufović naglašava da se istovremeno vrše ilegalna iskopavanja na arheološkim lokalitetima, čime se povećava obim ilegalne trgovine.

  • U BiH se između ostalog vrše ilegalna iskopavanja fosilnih nalaza, kljova mamuta, karbonizirana jaja nekih životinja i drugi vrijedni paleontološki nalazi koji se prodaju na međunarodnom crnom tržištu, o čemu je obaviještena Agencija za istrage i zaštitu BiH - pojasnio je.