16 mladih glumaca
24

Brodvejski hit mjuzikl "25. Takmičenje u spelovanju u Okrugu Putnam" u NPS

Klix.ba
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH najavila je početak projekta "BH Brodway" koji je spojio 16 mladih glumaca iz raznih gradova širom BiH sa timom američkih umjetnika na produkciji brodvejskog hit mjuzikla "25. Takmičenje u spelovanju u Okrugu Putnam".

Premijera predstave će biti održana u Narodnom pozorištu u Sarajevu 28. septembra, nakon čega će krenuti na turneju u šest gradova širom zemlje (Mostar, Bijeljina, Tuzla, Zenica, Jajce i Banja Luka).

Projekt je započeo odabirom talentovanih glumaca i glumica, pjevača i pjevačica na audicijima koje su održane u martu 2018. godine na dramskim akademijama u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci. Nakon sedmodnevne radionice održane u junu na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci grupa se ponovo sastala u Sarajevu gdje su počele probe. Produkcija ovog mjuzikla će biti izvrsna prilika da mladi ljudi pokažu šta su u stanju postići kada rade na realizaciji zajedničkog cilja. Projekt je i jedinstven primjer kulturne razmjene - grupa bh. glumaca koji rade sa američkim umjetnicima daju svojevrsnu bh. umjetničku perspektivu jednoj tipično američkoj umjetničkoj formi kao što je brodvejski mjuzikl.

Produkcijski tim predvode Aaron Thielen, umjetnički direktor prestižnog čikaškog Marriott teatra i Ryan T. Nelson, profesor na Northwestern University i muzički direktor Marriott teatra.

Uloge su ostvarili Faris Pinjo, Nikolina Vujić, Šejla Grgić, Tijana Jovanović, Marko Mirković, Lamija Čeljo, Mak Čengić, Nemanja Bajić, Srđan Knjeginjić, Lea Sekulić, Sanjin Arnautović, Ana-Marija Tomić, Jelena Jandrić, Duje Martinić, Darko Stojić i Sara Ristić.

Dodatne informacije o samom projektu možete pronaći i na Facebook stranici projekta.