102. po redu
0

Brnabić otvorila Šantićeve večeri poezije: Na pomirenju trebamo raditi i u njega vjerovati

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Ana Brnabić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Tradicionalnu manifestaciju "Šantićeve večeri poezije" koje se po 102. put održavaju u Mostaru, uz prigodnu svečanost u Vladičanskom dvoru otvorila je predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić riječima "Pred nama je svijetla budućnost" u koju je vjerovao Aleksa Šantić.
"On je imao vjeru u budućnost, koliko god je tuge u njegovoj poeziji bilo on je imao veliku vjeru u budućnost, na kraju krajeva to vidimo i kroz njegovu jednu od najpoznatijih pjesam 'Ostajte ovdje', kazala je Brnabić.
Ispričala je kako ju je ta pjesma u tinejdžerskim danima jako nervirala, jer joj je otac tu pjasmu stalno recitovao, dok je ona željela da ide u inostranstvo i kroz tu pjesmu usadio ljubav prema domovini, tako kad je otišla u inostranstvo stalno je željela da se vrati i u svoju domovinu i učini nešto za svoju zemlju.

"U našem regionu kada želite da nešto učinite za svoju zemlju, na pravi način onda to znači da činite nešto za čitav region i sve nas koji na ovom Balkanu živimo. Mogu samo da se otvarajući ove večeri, ove godine pozovem na tu vjeru u budućnost i da kažem da na pomirenju treba da radimo mnogo, uporno i da je najvažnije da u njega zaista iskreno i vjerujemo. Ovaj naš prostor ima mnogo potencijala, mnogo bogatstava, mnogo ljudskih, životnih kvaliteta koje su u nekim Evropskim i najnaprednijim svjetskim zemljama možda čak i zapostavili, a kada pričamo o Zapadnom Balkanu u Evropskoj Uniji onda možemo da kažemo da to mi ovdje sa Balkana možemo da ponudimo Evropi", kazala je premijerka Srbije, koja je oduševljena prvom posjetom Mostaru najavila kako će se vratiti ponovno.

Prenijela je pozdrave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kazavši kako će pomagati da svi zajedno grade bolju i ljepšu budućnost za nove generacije, što su u suštini i poruke Šantićeve poezije.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je naglasio da su poruke velikog Alekse Šantića itekako aktualne i danas, jer su one životne, ljudske i ohrabrujuće i da će kao gradonačelnik i dalje podržavati ovu manifestaciju koja čuva lik i djelovo na velikog pjesnika, te poručio kako je obaveza svih da čuvaju svoj grad i grade bolju budućnost.

Predsjednica mostarskog Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta" Sanja Bjelica Šagovnović ističe su “Šantićeve večeri poezije” svake godine iznova i podsjetnik na porke koje nose Šantićeve pjesme i koje je i on sam živio, a to su ljubav, tolerancija i jedinstvo.

"Naša želja je da kulturom gradimo mostove i uspotsvaljamo pokidane veze", poručila je Bjelica Šagovnović navodeći kako se nada da su i večeras svi ugradili po jedan kamen u taj most.

Ministrica kulture i obrazovanja Republike Srpske Natalija Trivić ističe da je Aleksa Šantić uz Stari most simbol Mostara i da njegov duh živi kroz njegovu vanmremsnsku poeziju koja je bila inspiracija za različite umjetničke interpretacije u modernim vremenima.

"Ostavio nam je finu poeziju ali i ono Šantićevsko što nam je posljednjih decnija najviše nedosotajalo, a to je njegova ljudskost i patriotizam koji je nadilazio nacionalne okvire", kaza je ministrica Trivić.

Prije otvaranje manifestacije kod spomenika Aleksi Šantiću održan je parastos i polaganje vijenaca, gdje se takođerpodsjetilo na veliki značaj lika i djela velikog pjesnika.

Nakon svečanog otvorenja manifestacije , u muzičko-poetskom dijelu programa, nastupili su pjesnik Pero Zubac i njegov sin Miloš Zubac.

Uz bogat i raznolik program, na ovogodišnjim Šantićevim večerima, uz ostalo, bit će otvorena i izložba "grof Sava Vladislavić" u Muzeju manastira Žitomislić posredstvom Ambasade Ruske Federacije u BiH, koja je iz predsjedničke biblioteke predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina ustupljena Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Zadnje večeri održat će se dodjela nagrada za najbolju poeziju koja se dodjeljuje sveke treće godine.

Ovogodišnje 102. izdanje Šantićevih večeri poezije održava se od 4. do 16. oktobra u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta gradski odbor Mostar i Srpskog kulturnog društva Gusle.