77 Million Paintings
80

Britanski umjetnik Brian Eno održat će predavanje 14. juna u Historijskom muzeju BiH

Klix.ba
Brian Eno
Brian Eno
Od 13. juna u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine biti će otvorena izložba britanskog umjetnika, muzičara, producenta, vizuelnog umjetnika i velikog prijatelja Bosne i Hercegovine Briana Ena.

Multimedijalna instalacija "77 Million Paintings" bit će otvorena za posjetioce 77 dana, odnosno do 29. augusta. S obzirom na to da Eno nije ranije izlagao u regiji, Sarajevo ovog ljeta postaje i regionalna destinacija kulturnog turizma.

Otvaranju izložbe prisustvovat će i Brian Eno. On će dan kasnije, 14. juna s početkom u 17 sati, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine održati predavanje koje će biti otvoreno za javnost. S obzirom na ograničen kapacitet dvorane muzeja svi zainteresovani trebaju izvršiti prethodnu registraciju za predavanje na web stranici British Councila ili na broj telefona Historijskog muzeja BiH 033 226 098.

Brian Eno iznimno je značajno ime svjetske muzičke scene. Iako u široj javnosti slavan po svojim albumima i saradnjama, podjednako su brojni i značajni njegovi umjetnički radovi u kojima propituje odnos tehnologije i umjetnosti i međusobni odnos vizuelnog i zvučnog aspekta. Njegova predavanja su zanimljiva ne samo zbog njegove elokvencije, već i zbog lakoće sa kojom artikuliše neke od najkompleksnijih tema u umjetnosti i kulturi i to na jednostavan i razumljiv način.

Svako predavanja Briana Enoa odlikuju nepretencioznost i pristupačnost, međutim iza njegovog predavačkog šarma krije se ozbiljan mislilac koji propituje neke aspekte umjetnosti koje mnogi drugi izbjegavaju. Njegova su predavanja kao uzbudljiva avantura u svijet saznanja i uvida o najvećim tajnama umjetnosti, ali isto tako i društva i vremena u kojem živimo.

Organizator izložbe i predavanja je British Council u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine, agencijom Gramofon i drugim partnerima projekta.