Kultura
0

Britanski stručnjaci prezentiraju takmičenje za "žutu olovku"

FENA
British Council, u suradnji s sarajevskom Akademijom likovnih umjetnosti, četvrtu godinu organizira prezentaciju natječaja Udruženja britanskih dizajnera i art direktora D&AD pod nazivom "Studentska žuta olovka".

Prezentacija će biti održana u petak 12. januara u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu

Ovo je dio projekta British Council-a pod nazivom Creative competitions, koji ima za cilj da studentima ALU omogući učešće na ovom prestižnom svjetskom takmičenju u oblasti dizajna koje se svake godine dešava u Londonu.

Ove godine u Sarajevo stižu tri stručnjaka iz Velike Britanije. Ian Willingham (Ian Vilingam), direktor studentskih programa D&AD prezentirat će ovogodišnji konkurs i kreativne zadatke studentima i dati im praktične savjete u vezi procesa prijave radova, Martin Cox (Martin Koks), osnivač dizajn agencije Blast iz Londona, održat će radionicu za odsjek grafičkog dizajna a Alexander Muspratt - Williams (Aleksander Masprat - Vilijams), radionicu iz produkt dizajna.

D&AD (Design & Art Direction) je Udruženje britanskih dizajnera, koje već 40 godina dodjeljuje profesionalne D&AD nagrade, tzv. Yellow Pencils, oskare dizajna u advertisingu. Njihov pandan, D&AD Studentske nagrade, dodjeljuju se također svake godine, a svoje radove za njih prijavljuju studenti iz cijelog svijeta.

British Council je prošle godine učlanio ALU u University Network što im je omogućilo učešće u izložbi New Blood (Nova krv) u Londonu i omogućio putovanje najbolje studentice iz BiH u London, kako bi prisustvovala izložbi i pohađala jedan od kurseva u organizaciji D&AD-a po izboru.