Evropski muzej godine
437

Britanski ambasador Matthew Field ugostio evropske muzeje: Moramo ulagati u kulturu

Klix.ba
U sklopu konferencije Evropski muzej godine sinoć je u rezidenciji Britanskog ambasadora u BiH Matthewa Fielda upriličen prijem za učesnike konferencije i predstavnike domaćih muzeja.

Više od 200 gostiju iz više od 100 muzeja iz cijele Evrope, kao i predstavnici domaćih muzeja, okupili su se u Sarajevu na konferenciji koju organizuju Evropski muzejski forum i Muzej ratnog djetinjstva.

"Ogromno je zadovoljstvo da se evropski muzeji susreću baš u Sarajevu zahvaljujući Muzeju ratnog djetinjstva kojem čestitam na sjajnoj organizaciji", rekao je ambasador Field.

Između ostalog je govorio o značaju ulaganja u kulturu, zaključujući da "naša društva moraju prepoznati i ekonomske efekte kreativne industrije i snažno ulagati u kulturu".

Osim ambasadora Fielda, prisutnima se obratio i Frank Boot, direktor kompanije Meyvaert, jednog od vodećih svjetskih proizvođača muzejske opreme koja je i sponzor konferencije. Boot je govorio o tome da je njegova kompanija preko godinu dana razvijala kutiju u kojoj je izložen dnevnik Anne Frank u Amsterdamu, te da mu je cijeli taj proces prošao pred očima kada je jučer u Muzeju ratnog djetinjstva stajao pored kutije sa dnevnikom djevojčice Nine.

"To je naše zajedničko naslijeđe i važno je da ga čuvamo" rekao je Boot.

Prisutne je zatim pozdravio Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva, koji se zahvalio pokroviteljima i sponzorima konferencije te domaćinima prijema Matthewu i Martini Field. Svoj govor je zaključio riječima da su "vrata evropskih muzeja toliko otvorena, a srca tako velika, da ne mogu pristati na bilo kakve grancie".

Konferencija Evropski muzej godine nastavlja se do 25. maja kada će u Narodnom pozorištu biti dodijeljene najznačajnije evropske muzejske nagrade. Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Turistička zajednica BiH, te Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH.