Kultura
0

Britancu Jamesu Hagueu dodijeljena nagrada "Ismet Mujezinović"

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli večeras je održana ceremonija proglašenja nagrađenih autora 15. Internacionalnog bijenalnog festivala INTERBIFEP, koji je prije mjesec dana otvoren i trajat će do 2. novembra.

Izbor radova koji su nagrađeni na 15. festivalu obavili su Atilla Ilkayaz iz Turske, Elise del Prete iz Italije i naš akademski slikar Ismar Mujezinović. Oni su odlučili da nagradu "Ismet Mujezinović" dodijele britanskom umjetniku Jamesu Hagueu. Nagrada "James Haim Pinto" dodijeljena je Ivan Piñon Santiagu, dok je nagradu za fotografiju dobio Boris Pejić iz naše zemlje.

Tročlani žiri otkupnu nagradu za grafiku dodijelio je srbijanskom umjetniku Ferdi Predragu Mikalackom, dok je nagrada za crtež, također otkupna, pripala češkom umjetniku Lukášu Bradáčeku. Prvi put je dodijeljena i nagrada za video art portret, a dobitnik je Litvanac Kastė Šeškevičiūtė. Nagrada publike za portret pripala je Aleksandru Markoviću iz naše zemlje.

INTERBIFEP je najznačajnija likovna manifestacija u BiH, koja se održava svaka dvije godine, a po sadržaju je jedinstvena na području Balkana. Na ovogodišnjoj manifestaciji, petnaestoj po redu, predstavljeno je 250 radova 126 autora iz 40 zemalja svijeta.