Festival u Edinburghu
0

Britanci oduševljeni bh. teatrom

Sarajevo-x.com
Ekipa EastWesta se vratila iz Velike Britanije gdje je učestvovala na najznačajnijem umjetničkom festivalu na svijetu – Edinburgh International Festival 2008. Predstavu "Klasni neprijatelj" u izvođenju ovog bh. teatra uživo je pratio sam autor Nigel Williams i proglasio je jednom od dvije najbolje izvedbe koje je gledao za trideset godina koliko se ovaj komad izvodi.

Predstava Nigela Williamsa "Klasni neprijatelj“ u režiji Harisa Pašovića izvedena je četiri puta u prestižnom Royal Lyceum Theatre u glavnom programu.

U dramskom dijelu tog programa učestovalo je 11 vrhunskih predstava iz cijelog svijeta koje je odabrao Jonathan Mills, direktor edinburškog Festivala.

Edinburgh International Festival je u aprilu ove godine objavio program u Sarajevu. Bilo je to prvo objavljivanje festivalskog programa izvan Velike Britanije u 62-godišnoj istoriji Festivala.

Haris Pašović je bio na prijemu od Princa Charlesa u povodu Edinburgh International Festivala 2008, priredjenom u junu u Kraljevskoj rezidenciji Hoolyrood za manji broj umjetnika koji su učestvovali na Festivalu.

Predstava bh. teatra bila je jedan od naistaknutijih događaja Festivala. Mjesecima prije, "Klasni neprijatelj“ je najavljivan kao jedan od festivalskih vrhunaca. Svi najvažniji dnevni listovi svrtstali su je u izbore događaja koji se moraju vidjeti.

Festival je štampao posebnu brošuru za "Klasnog nepriajtelja“ sa tekstovima uglednih britanskih teatraskih kritičara i biografijama članova EastWestaa. Naslovne stranice i naslovne priče, EastWest-u i "Klasnom nepriajtelju“ dali su Herald Magazine i specijalni festivalski dodaci dnevnih listova Scotsman i Metro. BBC je tri puta emitirala priču o "Klasnom neprijatelju“ na dan predstave, a reportaže su pravili čuveni evropski televizijski kanal ARTE i više škotskih televizija. Globalni televizijska mreža CNN je u Sarajevu snimila priču o predstavi i emitirala je četiri puta.

Britanska premijera "Klasnog neprijatelja“ bila je izdvojena kao događaj dana u listu Scotsman u rubrici "Today's Critic's Choice“), a edinburški dnevnik Metro je karte za premijeru proglasio "the hottest tickets in town“ ("najtraženije karte u gradu“).

O predstavi su pisali i mediji u Španiji, SAD-u, Australiji, Indoneziji, Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji i drugim zemljama. Za Harisa Pašovića britanski mediji pišu da je "jedan od vodećih evropskih reditelja“ (Herald Magazine), da je "jedna od centralnih uloga koja mu je dodjeljena na ovogodišnjem Festivalu, krunska čast u njegovoj zvjezdanoj karijeri“ (Sunday Times), da "idealno predstavlja temu ovogodišnjeg Festivala – umjetnici bez granica“ (Metro), da je "jedan od glavnih ličnosti balkanske teatarske scene“ (New York Times).

Za glumački ansambl kritičari pišu da ima "čarobnu energiju“ (New York Times), "žestoku silovitost“ (Independent), da je predstava "tehnički čudesna“ (Evening News), da "enegrična mlada teatarska kompanija uistinu impresionira“ (The British Theatre Guide).

EastWest je na Edinburgh International Festivalu održao i javnu teatrsku radionicu "Iza scene“ gdje je predstavio istraživanje na projektu "Osvajanje sreće“ autora Bertranda Russela. U programu "Razgovori sa umjetnicima“ javni razgovor Nigela Williamsa i Harisa Pašovića vodila je ugledna škotska kritičarka Joyice McMillan. Haris Pašović je održao četverodnevnu master klasu za poznate škotske reditelje i pisce medju kojima su bili i John Tiffany, zvijezda britanskog teatra; međunarodno poznati reditelj Ben Harrison i ugledna spisateljica Zinne Harris.

BBC će krajem septembra emitirati polusatni dokumnetarni film o EastWestu i "Klasnom neprijatelju“. To je jedina predstava sa ovogodišnjeg Festivala o kojoj BBC pravi film.

Na Edinburgh International Festivalu 2008. EastWest je učestovao zajedno sa nekim od najznačajnijih umjetničkih kompanija i orkestara a to su: Londosnki sinfonijski orkestar, Marinski opera i orkestar iz St. Petersburgha, Istanbul Music and Sema Group, belgijska plesna kompanija Rosas, izraelski Batsheva Dance Company, teatar TR Warszawa, Gruzijski nacionalni balet, Palestinski nacionalni teatar, Škotska opera, National Theater of Scotland, australski Malthause, britanska plesna kompanija New Adventures.

Britanski uspjeh predstave "Klasni nepriajtelj“ je trijumf East West Centra Sarajevo, našeg najmlađeg teatra. Ujedno, to je presudan događaj za bosanskohercegovački teatar na međunarodnoj sceni jer je novi koncept razmišljanja i djelovanja u teatru i kulturi koji otjelotvoruje East West Centar pozdravljen sa oduševljenjem i poštovanjem.

U predstavi "Klasni neprijatelj“ igraju Amar Selimović, Maja Izetbegović, Irma Alimanović, Nusmir Muharemović, Maja Zećo, Lidija Stevanović, Amir Muminović i Samir Karić. Scenografi su Amir Vuk Zec, Lada Maglajlić i Omar Šelo, kostimografi Kao Pao Shu, koreograf je Tamara Curić, muziku je komponirao Eric Bajramović, dizajneri su Bojan Hadžihalilović i Goran Lizdek, treneri za borilačke vještine su Ragib Karamehmedović, Samir Mehić, Dženan Sadiković i Krešimir Brajković, a fotografi su Zijah Gafić i Amer Kuhinja. Company manager je Sanela Brčić. Izvršni producent je Ismar Hadžiabdić.