Kultura
26

Briljantni Uri Caine dolazi na Jazz Fest

Klix.ba
Američki pijanista i kompozitor Uri Caine nastupit će na 20. Jazz Festu, 4. novembra u okviru sarajevskog maratona Johna Zorna koji će održati evropsku premijeru svog projekta The Bagatelles predstavljajući kompozicije nastale od marta do maja 2015. godine.

Zornove kompozicije izvest će ukupno 11 ansambala, a Uri Caine će nastupiti sa svojim triom kojeg čine i basista Mark Helias i bubnjar Clarence Penn. Sa ovim triom Caine se trenutno nalazi na evropskoj turneji u okviru koje su nastupili u Njemačkoj, Švicarskoj i Italiji, večeras nastupaju u Firenci, a turneja će završiti u dvorani Bimhuis u Amsterdamu.

Uri Caine je klasični i jazz pijanista koji je 2009. godine nominiran za nagradu Grammy u kategoriji najboljeg klasičnog crossover albuma. Njegova diskografija broji više od 30 izdanja od čega 16 albuma nudi eklektične i inventivne izvedbe klasičarskog repertoara. Sarađivao je sa Donom Byronom, Daveom Douglasom, Hanom Benninkom, Johnom Zornom sa kojim je snimio četiri albuma uključujući repertoar Book of Angels, iz druge knjige Masade, sa ansamblima Moloch i Stolas.

Ulaznice za John Zorn's Bagatelles Marathon Sarajevo kao i ostale koncerte Jazz Festa možete po pretprodajnim cijenama kupiti ili rezervirati na www.jazzfest.ba.