Kultura
0

Bridget Jones u utrci za "Oscara izdavaštva"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najnoviji nastavak serijala o bucmastoj Londončanki Bridget Jones iz pera Helen Fielding, autobiografija glumca Davida Jasona, te knjige komičarki Dawn French i Jennifer Saunders u užem su izboru za jednu od najprestižnijih britanskih književnih nagrada National Book Award, piše britanski BBC.

Fielding je nominirana u kategoriji popularne proze za svoj treći roman iz serijala o Bridget pod naslovom "Bridget Jones: Luda za dječakom", koji je nakon objave prošli mjesec naišao na mješovitu reakciju čitatelja i kritike. List Sunday Times nazvao ga je "emocionalno neautentičnim", a Daily Telegraph opisao ga je riječima "sramotan", "budalast" i "nerealan". Čitatelji su pak zasuli društvene mreže nezadovoljnim komentarima na autoričinu odluku da "ubije" šarmantnog i dragog Marka Darcyja.

Bridget se natječetakmiči s bolje prihvaćenim romanima "Solo" Williama Boyda, novoj priči o Jamesu Bondu čija se radnja odvija 1969., te "Bijela kraljica" Philippe Gregory, priči o Elizabeth, supruzi Henrika VII. Među ostalima su nominirani "Oh Dear Sylvia" Dawn French, "The State We're In" Adele Parks i "An Officer and a Spy" Roberta Harrisa. Škot Iain Banks, koji je preminuo u junu nedugo nakon objave da ima neoperabilni karcinom, nominiran je u kategoriji najboljeg britanskog autora. Autoru romana "Osinja tvornica" i "The Crow Road", posthumno je u junu objavljen posljednji roman "The Quarry".

Uz njega se za tu titulu takmiče Neil Gaiman, Maggie O'Farrell, Jim Crace, Kate Atkinson i Patrick Ness.

U kategoriji najbolje autobiografije/biografije u užem su izboru poznata TV kuharica Mary Berry, glumac David Jason, proslavljen ulogama Delboya, Pa Larkina i inspektora Jacka Frosta, te Jennifer Saunders, koja u knjizi "Bonkers: My Life In Laughs" bez uljepšavanja iznosi detaljnu priču o svojem liječenju od raka dojke.

Kandidati za najboljeg stranog pisca su Khaled Hosseini, ovogodišnja dobitnica nagrade Man Booker Eleanor Catton, Donna Tartt, Gillian Flynn, RJ Palacio te autor "Inferna" Dan Brown.

Uz njih, u uži izbor za nagradu koja prepoznaje i nagrađuje autore koje javnost doista čita i kupuje, a koja u konačnici i odlučuje o pobjedniku, ušla je i autobiografija pakistanske djevojčice Malale Yousafzai "Ja sam Malala" i to u kategoriji popularne publicistike. Tu je i priča o razdoblju velike depresije u Americi Billa Brysona "One Summer: America, 1927", "Catastrophe 1914" Maxa Hastingsa o događajima koji su doveli do Prvog svjetskog rata, te, neočekivano, "The Fast Diet", knjiga koja je popularizirala novu revolucionarnu brzu dijetu. Njih je odabrao sudijski panel koji čini 50 stručnjaka, uključujući knjižare i novinare.

O dobitnicima će odlučiti glasovanje National Book Awards akademije, koja ima 750 članova, a dodjela će se održati na posebnoj svečanosti u Londonu 11. decembra.

Nagrada National Book Award, nazivana i "Oscarom izdavaštva", dodjeljuje se u ukupno deset kategorija. Kriteriji za nagradu temelje se u prvom redu na općoj privlačnosti knjige, njenom profilu te prodaji, a nakon predstavljanja pobjednika 12. decembra. na televizijskom programu ITV1 o svojim će favoritima među pobjednicima svake pojedinačne kategorije priliku za glasanje dobiti i sami čitatelji.

Pobjednički će naslov biti proglašen najboljim romanom godine 26. decembra. Lani je tu prestižnu titulu dobio erotski roman "Pedeset nijansi sive" britanske spisateljice E.L.James.