Britanski umjetnik
2

Brian Eno okončao svoju posjetu BiH gdje je predstavio instalaciju "77 Million Paintings"

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon što je protekle sedmice u Sarajevu otvorio svoju prvu izložbu u regiji te posjetio Mostar, Brian Eno je zaključio svoj boravak u Bosni i Hercegovini povodom predstavljanja svoje multimedijalne instalacije "77 Million Paintings" koja ostaje otvorena u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu do kraja augusta.

Boravak Briana Ena u Sarajevu zvanično je okončan sjajnim predavanjem koje je održao u prepunom atriju Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine gdje je govorio o umjetnostima kojima se uspješno bavi od 70-ih godina prošlog stoljeća, o generativnoj muzici i zanimljivoj instalaciji koju će posjetioci Historijskog muzeja BiH moći pogledati do 29. augusta. Posjetu Mostaru Eno je iskoristio da nakon više od 20 godina ponovo posjeti Muzički centar Pavarotti čije je otvaranje pomogao zajedno sa organizacijom War Child.

"Posjeta Briana Ena dio je regionalnog programa British Councila koji je sa svojim partnerima organizator ove velike izložbe. Vrlo smo zadovoljni odzivom i reakcijom publike, a sam autor nije krio zadovoljstvo interesom publike za izložbu i predavanje", kazala je Larisa Halilović, direktorica British Councila za Bosnu i Hercegovinu.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

"77 Million Paintings" prvi put je prikazana u Tokiju 2006. godine, a do sada je predstavljena u više od 30 galerijskih i muzejskih prostora širom svijeta, i sama instalacija svojevrstan je dnevnik same sebe.

"U svakoj postavci nalaze se djelići gradova u kojima je gostovala, od Rima, Berlina, Amsterdama”, kaže Eno i dodaje kako je u sarajevskoj postavci uvršten i dio Sarajeva: “Neke od vizuelnih radova uradio sam proteklih dana u Sarajevu. Fotografirao sam grafite koje smatram najzanimljivijom umjetnošću svakog grada jer odaje njegov pravi karakter kroz perspektivu mladih ljudi, gledano očima kakvim mi više ne gledamo na svijet. Te fotografije grafita sam modificirao i uvrstio u izložbu kao djelić Sarajeva", dodaje Eno.

Brian Eno se vizuelnom umjetnošću bavi već decenijama, istražujući odnos svjetla i zvuka, umjetnosti i tehnologije, muzike i slikarstva. Izlagao je širom svijeta, u prestižnim prostorima, nekoliko puta i na čuvenom Venecijanskom bijenalu, prvi put prije više od 30 godina.

Povodom postavke "77 Million Paintings", tokom ljeta će u Historijskom muzeju biti održana serija različitih predavanja i radionica koje će se baviti različitim temama uključujući i pitanja koja je Brian Eno potaknuo svojom izložbom.