|

Brešan: Film "Svećenikova djeca" pokušava pokazati koliko primitivizma je u nama

Brešan: Film "Svećenikova djeca" pokušava pokazati koliko primitivizma je u nama
2
F
FENA
27.11.2013. u 18:17
1
komentara
2

dijeljenja
Brešan: Film "Svećenikova djeca" pokušava pokazati koliko primitivizma je u nama Sa konferencije za medije u kinu Meeting Point
Kino Meeting Point organizirat će večeras specijalnu projekciju filma "Svećenikova djeca" hrvatskog reditelja Vinka Brešana, jednog od četiri kandidata za nagradu Evropske filmske akademije u kategoriji najbolje evropske komedije.
Specijalnoj projekciji prisustvovat će i reditelj Brešan, koji će nakon projekcije razgovarati s publikom, dok je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu organiziranoj tim povodom govorio o motivima snimanja ovog filma, reakcijama publike i životu filma nakon njegove premijere.

Radnja komedije "Svećenikova djeca" smještena je na jednom hrvatskom otoku, gdje glavni junak svećenik don Fabijan u cilju povećavanja nataliteta na otoku, počinje bušiti zapakirane kondome. U dogovoru s lokalnim mještanima, on potajno ukida svu kontracepciju na otoku.

Brešan je naglasio da je zadovoljan dosadašnjom reakcijom publike na film, te da ju je uspio veoma zainteresirati u Hrvatskoj. Film je u ovoj godini najgledaniji film u Hrvatskoj, što on ocjenjuje i zadatkom domaće komedije.

"Prije premijere filma očekivao sam ignorisanje Crkve, kao najjače oružje. Ipak, to se nije desilo. Film nije baziran na istinitoj priči, ali ovo može biti istinit događaj. Otoci jesu na određeni način mjesta nadrealizma. Oni su mnogo ugodnije mjesto za komediju i apsurdne situacije, jer u realnom svijetu na otocima do toga i dolazi, uz neobične odnose među ljudima", kazao je on.

Pored komičnog elementa filma, Brešan podvlači da je želio raditi film o manipulaciji kojoj smo prisutni svaki dan, ali i vidjeti šta se dešava i kakve su posljedice kada čovjek odluči preuzeti ulogu Boga.

"A svaki dan to možemo vidjeti svuda oko nas. Pitanje je koliko predrasuda i primitivizma živi u našim glavama. Ovaj film je pokušaj da to pokaže", istaknuo je on.

Ovaj hrvatski reditelj ima želju da gledalac, nakon što izađe iz kina, razmišlja o filmu narednih deset minuta, sat ili dan. To je, smatra on, najveći uspjeh nekog ostvarenja.

Za sarajevsku publiku se nada da će se zabaviti gledanjem filma, ući u priču i saživiti se s karakterima. Najavljuje da film očekuje gostovanje na mnogim festivalima.

U konačnici zaključuje da bi nagrada Evropske filmske akademije pomogla distribuciji filma, uz ocjenu da jedino Oscar i Zlatna palma mogu promijeniti rediteljev život.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...