{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Brehtovi songovi" u Narodnom pozorištu Tuzla

S
5.4.2011. u 13:49
0
0
"Brehtovi songovi" u Narodnom pozorištu Tuzla
0
U Narodnom pozorištu Tuzla u četvrtak, 7. aprila 2011. godine, sa početkom u 19:30 sati bit će izvedena peta premijera u pozorišnoj sezoni 2010/2011. Ovaj put je Narodno pozorište Tuzla za svoju publiku pripremilo kabaretsku predstavu "Brehtovi songovi", autora Bertolta Brechta i kompozitora Kurta Weilla.
Izvođači songova, Edis Žilić i Jasminka Pašić, su pokazali da pored raskošnog glumačkog talenta posjeduju i zavidan nivo vokalno-pjevačkih sposobnosti. Muzička pratnja na klaviru bit će im profesor klavira Zlatan Mujkić, a za tehniku glasa pobrinula se profesorica Lejla Teskeredžić-Bahtijarević.

"Brehtovi songovi" je kabaretska predstava nastala iz želje da se kabare afirmiše kao teatarska forma. Najuspješnije Brehtove drame nastale su u doba velike ekonomske i političke krize u svijetu, za vrijeme Drugog svjetskog rata, pa se zbog toga savršeno uklapaju u rasulo naše svakodnevnice. Brehtove predstave iziskuju od gledalaca aktivno sudjelovanje od predstavi i plodnu kritiku sa društvenog stanovišta. Brehtovi likovi nisu historijske ličnosti i heroji, kao pisac je gotovo uvijek bio na strani onih koji su austajderi, luzeri, pijanice, ljudi s periferija velikih metropola. Kada se čitaju Brehtova djela, posebno poezija vidi se koliko je jednostavan, duhovit i razumljiv čovjek, i sama njegova tvrdnja koja je vrlo često i glumački kredo je da publika posredstvom glumca može da procijeni kakav je život i da na način na koji glumac igra može da utiče da gledalac pozna i neki svoj problem i zauzme stav prema njemu.

Predstava "Brehtovi songovi" sklopljena je od devet različitih songova i monologa. U tim songovima, na malom prostoru, od nekoliko strofa, iskaže se čitav ljudski život, ispriča događaj, kaže životna mudrost. Kada se toj činjenici doda i to da je predstava stvorena iz velike ljubavi mladih glumaca željnih igre i scene prema pozorištu, kabaretska predstava "Brehtovi songovi" zauzima status još jedne odlične repertoarske predstave na sceni Narodnog pozorišta Tuzla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: