Nova premijera
0

"Brehtovi songovi" u Narodnom pozorištu Tuzla

Sarajevo-x.com
U Narodnom pozorištu Tuzla u četvrtak, 7. aprila 2011. godine, sa početkom u 19:30 sati bit će izvedena peta premijera u pozorišnoj sezoni 2010/2011. Ovaj put je Narodno pozorište Tuzla za svoju publiku pripremilo kabaretsku predstavu "Brehtovi songovi", autora Bertolta Brechta i kompozitora Kurta Weilla.
Izvođači songova, Edis Žilić i Jasminka Pašić, su pokazali da pored raskošnog glumačkog talenta posjeduju i zavidan nivo vokalno-pjevačkih sposobnosti. Muzička pratnja na klaviru bit će im profesor klavira Zlatan Mujkić, a za tehniku glasa pobrinula se profesorica Lejla Teskeredžić-Bahtijarević.

"Brehtovi songovi" je kabaretska predstava nastala iz želje da se kabare afirmiše kao teatarska forma. Najuspješnije Brehtove drame nastale su u doba velike ekonomske i političke krize u svijetu, za vrijeme Drugog svjetskog rata, pa se zbog toga savršeno uklapaju u rasulo naše svakodnevnice. Brehtove predstave iziskuju od gledalaca aktivno sudjelovanje od predstavi i plodnu kritiku sa društvenog stanovišta. Brehtovi likovi nisu historijske ličnosti i heroji, kao pisac je gotovo uvijek bio na strani onih koji su austajderi, luzeri, pijanice, ljudi s periferija velikih metropola. Kada se čitaju Brehtova djela, posebno poezija vidi se koliko je jednostavan, duhovit i razumljiv čovjek, i sama njegova tvrdnja koja je vrlo često i glumački kredo je da publika posredstvom glumca može da procijeni kakav je život i da na način na koji glumac igra može da utiče da gledalac pozna i neki svoj problem i zauzme stav prema njemu.

Predstava "Brehtovi songovi" sklopljena je od devet različitih songova i monologa. U tim songovima, na malom prostoru, od nekoliko strofa, iskaže se čitav ljudski život, ispriča događaj, kaže životna mudrost. Kada se toj činjenici doda i to da je predstava stvorena iz velike ljubavi mladih glumaca željnih igre i scene prema pozorištu, kabaretska predstava "Brehtovi songovi" zauzima status još jedne odlične repertoarske predstave na sceni Narodnog pozorišta Tuzla.