Kultura
0

Brčko: Završeni XXIII. Susreti kazališta BiH

FENA
Svečanom dodjelom nagrada večeras su u Brčkom završeni XXIII. Susreti kazališta BiH. Specijalno priznanje za scenski pokret, stručni žiri dodijelio je Petri Blašković u predstavi "Zagrljenici", Sarajevskog ratnog teatra.

Diploma i nagrada za najboljeg mladog glumca dodijeljena je Semiru Kriviću za ulogu Dine u predstavi "Djeca sa CNN-a".

Diploma i nagrada za najbolju mladu glumicu, pripala je Mireli Lambić za ulogu Marike u predstavi "Zagrljenici", u produkciji SARTR-a.

Diploma i nagrada za glazbu dodijeljena je Tamari Obrovac za glazbu u predstavi "Zagrljenici", u produkciji SARTR-a.

Diplomu i nagradu za kostimografiju, dobila je Vesna Teodosić za kostimografiju u predstavi "Gospođa ministarka", u produkciji Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke.

Diploma i nagrada za scenografiju dodijeljena je Osmanu Arslanagiću za scenografiju u predstavi "Zagrljenici", u produkciji SARTR-a.

Diploma i nagrada za najbolju žensku ulogu, dodijeljena je Selmi Alispahić za ulogu Hionije u predstavi "Zagrljenici", u produkciji SARTR-a.

Diploma i nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Toniju Peharu za ulogu u predstavi "Sretna nova 1994», u produkciji mostarskog Teatra mladih.

Diploma i nagrada za najbolju režiju, dodijeljena je Sulejmanu Kupusoviću za režiju predstave "Prvi put s ocem na izbore", u produkciji sarajevskog Narodnog pozorišta.

Stručni žiri je, većinom glasova, odlučio da se nagrada za najbolji dramski tekst bosanskohercegovačkom suvremenom piscu ne dodijeli.

Diploma i nagrada za najbolju predstavu u cjelini, većinom glasova, dodijeljena je predstavi "Gospođa ministarka", u produkciji banjolučkog Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Stručni žiri XXIII. Susreta kazališta Bosne i Hercegovine, radio je u sastavu: akademik prof.dr. Tvrko Kulenović, prof. dr. sc. Srdjan Vukadinović, prof. Admir Glamočak, docent Ferdinand Zovko i docent Željko Mitrović.

U Brčkom su također podijeljene i nagrade žirija publike.

Prema žiriju publike najbolja predstava XXIII. Susreta kazališta BiH u Brčkom je "Prvi put s ocem na izbore".

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je beogradska glumica Svetlana Bojković za ulogu Živke u predstavi "Gospođa ministarka".

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Izudin Bajrić za ulogu Meše u predstavi "Prvi put s ocem na izbore".