Kultura
7

Brčko: 29. susreti pozorišta od 15. do 23. novembra

FENA
Brčko
Brčko
U Brčkom će se od 15. do 23. oktobra održati 29. susreti pozorišta na kojima će biti izvedeno ukupno devet predstava, šest iz BiH i tri iz susjednih zemalja.

Ovogodišnje kazališne susrete će otvoriti Bosansko narodno pozorište Zenica s predstavom "Grebanje ili kako se ubija moja baka" u režiji Sele Spahić.

Na reportoaru 29. susreta će se naći predstave Gradskog pozorišta Podgorica "Sedam dana" u režiji Alise Stojanović, zatim Narodnog pozorišta Sarajevo "Kad bi ovo bio film" u režiji Dine Mustafića, te Pozorišta Prijedor "Djelidba" u režiji Marka Misirače.

Brčanski ljubitelji pozorišne umjetnosti moći će vidjeti i predstavu "Gospođa ministarka" u režiji Olivera Frljića i izvedbi zagrebačkog Kerempuha te predstavu "Bunar" u izvedbi glumaca beogradske UK "Vuk Karadžić" koju je režirao Egona Savina.

Sarajevski SARTR izvest će predstavu "Bio je lijep i sunčan dan" u režiji Tanje Miletić-Oručević, dok će posljednje dvije predstave susreta biti "Koncert za pticu rugalicu" u režiji Irfana Mensura i izvođenju Narodnog pozorišta Mostar, te monodrama Vlade Keroševića "U čast nagrađenih" u režiji Nebojše Bradarića.

Stručni žiri 29. susreta pozorišta u Brčkom čine: Muhamed Đelilović iz Sarajeva, Ivan Bekijarev iz Beograda i Darko Lukić iz Zagreba, a žiri brčanske publike: Emina Pita, Admir Denić, Milenko Zečević, Dušanka Kasavica i Janja Marković.