Poziv na zločin ili ne?
0

FOTO / Brazilski umjetnik s pištoljem na glavi Pape, Busha, kraljice

Sarajevo-x.com
Brazilski umjetnik izazvao je lavinu bijesa zbog serije crteža na kojima "ubija" devet svjetskih lidera.
Crteži Gila Vicentea su nakon objavljivanja na Umjetničkom bijenalu u Sao Paolu stigli u žiži interesovanja, a izazvali su brojne kontroverze.

Bivši američki predsjednik George Bush nacrtan je kako kleči na koljenima dok mu Vicente drži pištolj na glavi.

Britanska kraljica nacrtana je kako mirno stoji sa prekrštenim rukama ispred sebe, nesvjesna da je Vicente želi ubiti iza njenih leđa.

Na nasilnim crtežima se nalaze i papa Bendict XVI, brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula de Solva, izraelski premijer Ariel Sharon, bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan i iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad

Serija crteža nazvana je "Neprijatelji", a cilj joj je obilježavanje zločina za koje su svjetski lideri direktno ili indirektno odgovorni tako što će "platiti" cijenu za to.

"Njihovim ubijanjem učinili bi uslugu, jer su odgovorni za smrt toliko ljudi. Zašto moćnici i elite ne umiru", rekao je kontroverzni umjetnik.

Pojedina brazilska udruženja zahtijevala su uklanjanje izložbe, jer navodno poziva na zločin.

Umjetnik je bijesno odgovorio na pozive da njegov rad bude cenzurisan.

"Oni kažu da crteži opravdavaju zločin. Krađa državnog novca nije zločin? Izvještaji na tv-stanicama ne pokušavaju opravdati zločin? Samo je moj rad opravdavanje zločina?", ljutito je odgovorio umjetnik.

Organizatori izložbe stali su u odbranu njegovog prava da izlaže slike, javlja "Daily Telegraph".