Banja Luka
0

Branimir Pijak i Nedim Zlatar izlažu fotografije o NOB-u

Klix.ba
Autori izložbe
Autori izložbe
Izložba fotografija "Spomenici revolucije i narodnooslobodilačke borbe naroda bivše Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata" održat će se od 18.09. do 28.09.2012. u Domu omladine u Banjoj Luci.

Otvaranje izložbe autora Branimira Pijka i Nedima Zlatara je u utorak u 19 sati.

Nakon drugog svjetskog rata na prostoru nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije izgrađen je impozantan broj spomenika, koji veličaju zajedničku borbu ovdašnjih naroda protiv fašizma i okupacije.

Ove monumentalne građevine, izgrađene u cvatu komunističkog režima, nekada su imale mitološku veličinu u propagandi tadašnjeg društva, dok danas postoje (ako postoje) u potpuno drugačijem kontekstu. Većina ih je zanemarena i izignorisana, neki su uništeni, a neki su preuređeni u svjetlu sadašnje propagande teritorije na kojoj se nalaze.

Uzimajući nekadašnji koncept zajedništva, "bratstva i jedinstva", i današnju tenziju nastalu cijepanjem ove teritorije koje i danas traje, može se dobiti slika odnosa ovih naroda i teritorija, njihovog odnosa prema velikom i skorom dijelu historije, i načina na koji spomenik kao pojava funkcioniše u određenom teritoriju.