Braco Dimitrijević među izlagačima u Parizu

F
FENA
4.1.2010. u 10:12
0
0
Braco Dimitrijević među izlagačima u Parizu
0
Braco Dimitrijević među izlagačima u Parizu Centar Pompidou u Parizu
Reprezentativna izložba savremene evropske umjetnosti, uglavnom iz centralne i istočne Evrope, predstavit će od sredine aprila u Centru Pompidou u Parizu radove više od 50 umjetnika, među kojima su i neki od najuticajnijih autora s prostora bivše Jugoslavije.
Izložba "Prelazeći nacije i generacije - obećanja iz prošlosti" (Crossing nations and generations, Promises from the past) još jedna je u nizu velikih postavki inspiriranih 20-godišnjicom pada Berlinskog zida, a prema navodima Bobura, predstavlja pogled na staru podjelu Evrope na Istok i Zapad i novo propitivanje ideje o istoriji umjetnosti kao nečemu linearnom i kontinuiranom, počev od 50-ih godina 20. vijeka.

Centar Pompidu želi tom izložbom da predstavi javnosti umjetnike čije su djelo i tematika obilježili scene u njihovim zemljama, ali i da istakne njihov uticaj na međunarodnu umjetničku scenu, posebno mlađe generacije.

Bit će izloženo 160 radova u svim disciplinama, a među umjetnicima koji učestvuju su srpski umjetnici Marina Abramović, Raša Todosijević, Neša Paripović i Dimitrije Bašićević Mangelos, Sanja Iveković, grupa Gorgona, Tomislav Gotovac, Julije Knifer, David Maljković, Goran Trbuljak, Vojin Bakić, Dalibor Martinis i Mladen Stilinović iz Hrvatske, Braco Dimitrijević iz BiH, Irwin, Marjetica Potrč, grupa OHO iz Slovenije i drugi.

Izložba će biti otvorena 14. aprila u Južnoj galeriji Centra Pompidu, u prostoru koji je osmislila Monika Sosnowska, predstavnica Poljske na Bijenalu u Veneciji 2003. godine. Posebnu instalaciju, koja će predstaviti arhivsku građu u vezi s bivšim istočnim blokom, imat će i slovenački umjetnik Tobias Putrih.

Izložba će biti otvorena do 19. jula.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: