Kultura
0

"Bosnian Girl" na eBayu

Sarajevo-x.com
Ecce Homo (2005)
Ecce Homo (2005)
Poznata bh. umjetnica Šejla Kamerić, autorica čuvenog rada "Bosnian Girl" i zapaženog filmskog ostvarenja "Šta ja znam", u razgovoru za Sarajevo-x.com otkrila je nešto više o projektima na kojima trenutno radi, o globalnom uspjehu rada "Bosnian Girl" te o festivalskim gostovanjima kratkog filma "Šta ja znam".

Šejla Kamerić je konceptualna umjetnica koja, uglavnom, koristi fotografiju i video kao medij izražavanja. U njenim radovima u jukstapoziciji stoje eksplicitni socijalni kontekst i stvarnost viđena iz subjektivne perspektive. Možda najbolja ilustracija ovakvog tipa suprotstavljenosti unutar umjetničkog djela jeste čuveni rad “Bosnian Girl”. Intervencije u javnom prostoru, različite akcije i instalacije predstavljaju jedan od značajnijih vidova njenog umjetničkog angažmana. Kratki igrani film “Šta ja znam”, scenaristkinje Šejle Kamerić i redateljskog dvojca Šejle Kamerić i Timura Makarevića, bio je uvršten u takmičarski program 64. Venecijanskog filmskog festivala.

Sa Šejlom smo, između ostalog, razgovarali o projektima na kojima radi u ovoj godini. Odgovorila nam je da je očekuje učešće na dvjema velikim kolektivnim izložbama. Jedna će se održati u New Yorku i nosi naziv "You & Me, Sometimes“. Svaki od umjetnika učesnika ima zadatak da istraži pitanje rase, roda, identiteta i kulturalnosti, postavljajući socijalna i politička pitanja.

Na inauguralnoj grupnoj izložbi Folkestone Trienniala koja nosi naziv "Tales of Time and Space“ Šejla će se zajedno sa ostalim učesnicima predstaviti kompleksnim radom koji objedinjuje medij fotografiju, film, instalaciju, a bavi se gradom Folkestonom u njegovoj vremenskoj instanci. Radovi će biti izloženi u javnom prostoru, na plaži, u luci, u parkovima, na promenadi i u historijskim građevinama. Događaj je najavljen za ljeto 2008.

Basics (2005)
Basics (2005)
Basics (2005)

Pored kolektivnih izložbi, Šejla će u ovoj godini održati i dvije samostalne izložbe. Na izložbi pod nazivom "Scarless Skin“ umjetnica će se predstaviti radom koji tematizira utjecaj pop kulture na društvo u vijeku u kojem živimo. Otvorenje izložbe će biti upriličeno u Innsbrucku, Austrija. Druga samostalna izložba je u okviru projekta "Land of the Humane Rights“, u gradu Usti nad Labemu, u Češkoj.

Šejla Kamerić priprema realizaciju filmskog projekta pod nazivom „Glueck“ sa poznatim albanskim umjetnikom Anrijem Salom. Rad "Glueck“ će biti predstavljen i u formi kratkog igranog filma i u formi video instalacije. Rad tematizira sjećanje kao zonu u kojoj vrijeme postoji na drugi način. U njemu grad Berlin utjelovljuje mjesto u kojem je patnja dio prošlosti, i kao svugdje, potencijalni scenario budućnosti.

Na pitanje o daljem "životu“ "Bosnian Girl“, autorica je odgovorila kako se u Berlinu priprema edicija rada u kolor mutacijama, što može djelovati i pomalo šokantno. Jedan od najpoznatijih kustosa uopće, Rene Block će otvoriti ediciju. Šejla je za Sarajevo-x.com izjavila da se na eBayju prodaju "Bosnian Girl“ magneti, a u Japanu majice sa likom "Bosnian Girl“. Umjetnica je iskreno odgovorila da ne zna ko proizvodi i distribura magnete, ali da je odobrila prava na korištenja rada galeriji u Japanu.

Basics (2002); kustos: Sabrina van der Lay
Basics (2002); kustos: Sabrina van der Lay
Basics (2002)

Saznali smo da je film "Šta ja znam“ dosad, između ostalog, gostovao na Venecijanskom filmskom festivalu, na festivalu u Zagrebu, gdje je osvojio nagradu za najbolji kratki igrani film, na Clermont Ferrand Short Film Festivalu, na Glasgow Film Festivalu, na festivalu Tabaclera u San Sebastianu, a očekuje se gostovanje na festivalima Diagonale i Crossing Europe u Austriji, te na Festivalu BH filma u New Yorku.