Kultura
1k

"Bosna, da prostiš, jedna zemlja imade": 97. rođendan velikog Maka Dizdara

Klix.ba
U pitoresknom hercegovačkom gradiću Stocu prije tačno 97 godina rođen je Mehmedalija Mak Dizdar, čovjek koji će kasnije postati jedan od najpoznatijih bh. pjesnika, te dati nemjerljiv doprinos književnosti bh. naroda.

Iako među živima nije već 43 godine, velikani poput Dizdara u vječnost u su upisani kroz svoja djela koja se i danas proučavaju i kojima se dive generacije novih književnika.

Dizdar se školovao u Sarajevu gdje je i živio do svoje smrti, 14. jula 1971. godine. Prvu zbirku objavio je sa 19 godina. Bila je to "Vidovopoljska noć". Mak se i prije punoljetstva bavio novinarstvom, a pripadao je naprednom socijalnom pokretu.

Početkom Drugog svjetskog rata njemačko-ustaška okupatorska vlast uskraćuje mu mogućnost javnog djelovanja, a on se priključuje ilegalnom oslobodilačkom pokretu. Pred sami kraj rata, njegovi majka, brat i sestra su ubijeni, a on se nikada nije oporavio od ovog zločina, noseći stradanje svoje porodice kao vlastiti grijeh.

Nakon rata se vratio novinarstvu i osnovao izdavačku kuću. Međutim, tadašnja vlast je onemogućavala rad njegove firme, pa je on s porodicom živio na rubu siromaštva.

Ipak, bio je to period njegovog najplodonosnijeg rada i perio kada je nastao "Kameni spavač", djelo koje se smatra vrhuncem njegovog stvaralaštva.

Godine 1971. objavio je poetsku zbirku “Modra rijeka”, sa istoimenom pjesmom koja ga je istinski proslavila, a evropska je kritika imenovala "evropskom pjesmom".

Poema je to koja se i danas uči u školama i koja nadahjnjuje. Te iste godine, 14. jula, Mak je zauvijek zatvorio svoje oči.

Modra rijeka

Niko ne zna gdje je ona Malo znamo al je znano Iza gore iza dola Iza sedam iza osam I još dalje i još gore Preko gorkih preko mornih

Preko gloga preko drače Preko žege preko stege Preko slutnje preko sumnje Iza devet iza deset I još dublje i još jače Iza slutnje iza tmače Gdje pjetlovi ne pjevaju Gdje se ne zna za glas roga I još hude i još lude Iza uma iza boga Ima jedna modra rijeka

Široka je duboka je Sto godina široka je Tisuć ljeta duboka jest O duljini i ne sanjaj Tma i tmuša neprebolna Sto godina široka je Ima jedna modra rijeka Ima jedna modra rijeka Valja nama preko rijeke

Zapis o zemlji

Pitao jednom tako jednoga vrli pitac neki A kto je ta, šta je ta, da prostiš Gdje li je ta. Odakle je. Kuda je, ta, Bosna rekti A zapitam odgovor njemu hitar tad dade: Bosna, da prostiš, jedna zemlja imade I posna i bosa da prostiš I hladna i gladna I k tomu još, da prostiš, prkosna od sna