{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bosna - čudo koje ne sija" premijerno u Bruxellesu

F
28.5.2008. u 10:03
0
0
"Bosna - čudo koje ne sija" premijerno u Bruxellesu
0
"Bosna - čudo koje ne sija" premijerno u Bruxellesu
''Bosna - čudo koje ne sija“ naziv je pedesetdvominutnog dokumentarno-promotivnog filma o Bosni i Hercegovini koji će danas u podne biti promoviran u sjedištu slovenskog predsjedništva Evrope unije u Bruxellesu.
Svečanost su zajednički upriličili jedan od najutjecajnijih njemačkih nevladinih istraživačkih centara za jugoistočnu Evropu - Evropska inicijativa za stabilizaciju (ESI) iz Berlina, slovensko predsjedništvo Evropskom unijom i stalna bh. misija za pitanja Evropske unije, a koproducenti filma su njemačka satelitska TV stanica 3SAT, austrijski javni RTV servis ORF i privatna austrijska TV produkcijska kuća pre-TV, uz koordinaciju i istraživačku ekspertizu ESI-ja.

Film o Bosni i Hercegovini je tek prvi među deset dokumentarno-promotivnih filmova iz serije „Povratak u Evropu“ koje su isti producenti priredili o zemljama i najspecifičnijim gradovima balkanskih zemalja.

"Primarni cilj ove dugo i studiozno spremane serije je da građanima Evropske unije približi ovo područje, njegove kulture i ljude, da se 'eurograđani' bolje upoznaju s problemima, snovima i nadama, ali s naporima koje čine građani Balkana za svoju bolju budućnost“, izjavio je za Radio Deutsche Welle direktor ESI-ja Gerald Knaus.

Voditeljica bh. Misije pri Evropskoj uniji, ambasadorica Jadranka Negodić, koja je i jedan od promotra filma o BiH, izjavila je uoči svečanosti da bi se „polazeći od preovlađujuće percepcije najvećeg broja građana Evropske unije i Evrope u najširem smislu, doista moglo reći da je Bosna i Hercegovina „čudo koje ne sija“ punom svjetlosti svojih stvarnih vrijednosti, prije svega zbog svoje ne tako davne stravične ratne prošlosti“.

"Ali, samo u nekoliko posljednjih dana, sedmica i mjeseci BiH je, zahvaljujući pomoći EU, šire međunarodne zajednice, ali i svojim unutarnjim snagama, pokazala da želi i da može biti i dobra vijest na naslovnim stranicama novina. Otvaranje dijaloga o vizama, skoro potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nedavno usvajanje policijskih zakona itd. - sve su ovo vrlo dobre vijesti za BiH i za Evropu, ali najbolje za građane BiH koji su kroz milenijsku povijest bili i ostali jedan od najstarijih naroda Evrope, a danas su savremeni sljedbenici svojih, duboko ukorijenjenih evropskih predaka. Zato je Bosna i Hercegovina zemlja koja, uz sve teškoće, danas ipak sija i koja će uskoro još jače sijati kao punopravni dio Evrope“, izjavila je ambasadorica Negodić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: