New York
0

Bosanskohercegovački filmski festival doživio veliki uspjeh

Sarajevo-x.com
Sedmi godišnji Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF™) je održan 14. i 15. maja, 2010. u Tribeca Cinemas, jednoj od poznatijih filmskih institucija u New Yorku. Završen je sa velikim uspjehom.

Tokom festivala prikazano je osam filmova. Već dugo očekivani filmovi dočarali su raznolikost bh. dijaspore i njenih filmskih stvaralaca a pristigli su iz mnogih dijelova svijeta uključujuci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke, Danske, Nizozemske, Australije, Engleske i Sjedinjenih Američkih Država. Selekcija filmova između ostalog je uključila i američku premijeru filma “One more tonight“.

        “Sevdah“ je osvojio nagradu publike za najbolji dokumentarni film a “Storm“ je dobio nagradu za najbolji kratki ili dugometražni film. “Storm“ je politički triler u kojem se radi o izazovima sa kojima se susrecu tužioci u potrazi za pravdom. “Sevdah” je film o sevdalinci, oblikovan kao emotivno, muzičko, lirsko i vizualno putovanje kroz dušu Bosne, kroz osjećaje i sjećanja autora.  

        Ostali filmovi koji su bili prikazani istraživali su različite teme kao sto su:  povratak kući poslije rata (“Zgarište“); posljedice nasilja u Bosni i Hercegovini posmatrane kroz prizmu bosanske željeznice (“Vozovi svirači”); mračne tajne koje okružuju jednog od njujorških stanova (“Apparition”); te drevne piramide u Visokom (“Buried Land”).   

        Tokom festivala publika je imala priliku da postavlja pitanja autorima: Sabini Vajrači (“Apparition”), Amiru Husaku (“Vozovi svirači”), te Geoffrey Alan Rhodes-u i Chris Ernst-u iz filma “Buried Land”. 

        Osim ovih autora, istaknuti gosti su bili Mirsada Čolaković, zamjenik ambasadora Misije BiH pri Ujedinjenim Nacijama, predstavnici iz Misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim Nacijama, Zlata Filipović, pisac internacionalnog bestselera "Zlatin Dnevnik"; umjetnik Nebojša Šeric Shoba, te njujorška pjevačica Jess King.  

        Od osnivanja 2003. godine, BHFF je stekao paznju publike izlaganjem savremene bosanskohercegovačke kinematografije.  Ovaj jedinstveni kulturni događaj,  kojeg organizuju dvije neprofitne organizacije u New Yorku, Radio Glas Bosne i Hercegovine i Akademija Bosne i Hercegovine, prikazuje filmove kako mlađih tako i međunarodno priznatih filmskih stvaralaca, a istovremeno doprinosi boljem razumijevanju Bosne i Hercegovine, njene raznolike kulture, istorije i izazova. 
        Iako Bosna i Hercegovina, površinski veličine Zapadne Virdžinije, proizvodi samo nekolicinu igranih filmova godišnje, njeni filmski autori su svjetski priznati, a njihovi filmovi, iako nisko-budžetni, su dobitnici mnogih nagrada i priznanja.  Nedavni primjeri su filmovi, “Ničija zemlja”, dobitnik Oskara, “Grbavica”, koji je osvojio Zlatnog Medvjeda na Berlinalu, te “U ime sina”, koji je primio oko dvadeset filmskih nagrada širom svijeta. 

        Bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF™) je godišnja manifestacija koja promoviše svjetski priznate filmove koji su proizvod bosanskohercegovačkih filmskih stvaraoca ili, pak, filmove na temu Bosne i Hercegovine.