Kultura
1

Bosanski kulturni centar obilježava 66. godišnjicu rada

FENA
Marijo Pejić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Marijo Pejić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ove godine se prvi put obilježava godišnjica Javne ustanove Bosanski kulturni centar (BKC).

"Ova ustanova je značajna i zbog velikog broja kulturnih događaja koji su ovdje održani i zbog velikog broja umjetnika koji su ovdje nastupili i ova zgrada je također značajna kao kulturno dobro", izjavio je na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom direktor JU BKC Marijo Pejić.

Pejić je retrospektivom pojasnio razvoj ove ustanove kulture.

"Prije Drugog svjetskog rata, BKC je bio sinagoga, veliki sefardski hram sagrađen 1925. godine. Njegova unutrašnjost je bila ilustracija prisustva Židova na području grada Sarajeva. Židovska općina je 1948. ovu zgradu Židovskog hrama dala besplatno u vlasništvo Gradskom narodnom odboru Sarajevo za potrebe osnivanja Doma kulture", rekao je Pejić.

Univerzitet "Đuro Đaković" je osnovan 1953. i njegovo sjedište je bilo u zgradi današnjeg Bosanskog kulturnog centra.

U proteklih 60 godina u prostorijama današnjeg BKC-a održane su mnogobrojne značajne manifestacije kulture i obrazovanja gdje su se smjenjivali eminentni domaći i strani umjetnici.

Ono što nikako ne možemo i ne smijemo zaboraviti jeste ratni period kada je u Bosanskom kulturnom centru održan izbor "Miss opkoljenog Sarajeva“.

"Tada su upućene poruke iz grada heroja o zbivanjima u našem gradu. Zapravo te ratne 1993. je ime promijenjeno iz "Đuro Đaković" u Javna ustanova Bosanski kulturni centar", izjavio je Pejić.

Svečani koncert Dražena Žerića Žere i Narcisa Vučine, povodom obilježavanja 66. godišnjice Javne ustanove Bosanski kulturni centar (bivši Radnički univerzitet "Đuro Đaković"), bit će održan 15. aprila u 20.00 sati, u koncertnoj dvorani JU BKC Sarajevo.

"Tom prilikom Žera i Narcis će sarajevskoj publici predstaviti pjesme s njihovog zajedničkog albuma "Ručni rad - Sarajevo", te atmosferu dodatno zagrijati akustičnom izvedbom muzičkih uspješnica sarajevske pop-rock scene sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća", kazao je Pejić.

Baš na ovu godišnjicu, naglašava Pejić, grupa Crvena jabuka izdaje album koji je pun emocija, ljubavi prema ljudima, krajevima, životu općenito. Pjesme govore o lijepim sjećanjima, sretnom djetinjstvu, dragim ljudima, nezaboravnim krajevima.

"Dražen Žerić Žera, vokalni solist i frontman popularne sarajevske grupe Crvena jabuka, i nakon dvije i po decenije bavljenja muzikom, s istim uzbuđenjem izlazi pred sarajevsku publiku i uživa u razmjeni pozitivne energije. Ovaj sarajevski muzičar interpretirao je veliki broj toplih i emotivnih pjesama Crvene jabuke, koje su nadživjele svoje vrijeme i uselile se u kolektivnu podsvijest generacija slušatelja", kazao je Pejić.

Noć prije koncerta Crvene jabuke i Narcisa Vučine, u Bosanskom kulturnom centru bit će održan koncert Meri Cetinić i Gorana Karana.