Kultura
0

Bosanske rukotvorine na Kid's Fashion – Mode Enfantine sajmu u Briselu

Sarajevo-x.com
Od 25 - 26-og. juna u Briselu se održava sajam dječije odjeće Kid's Fashion - Mode Enfantine Fair na kojem učestvuje veliki broj evropskih država, ali i Japan, Sjedinjene Američke Države, Brazil i Indija. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati nevladina organizacija Bosanske Rukotvorine.

Koliko je značajan ovaj sajam govori i sama činjenica da će se na njemu predstaviti i specijalizovane kompanije za proizvodnju dječije odjeće kao što su: Converse – Kids, Hello Kitty Italy, Les Petites, Naf Naf Kids i mnogi drugi.

Bosanske rukotvorine će predstaviti novu kolekciju Proljeće/Ljeto 2007, koju čine ručno rađeni odjevni predmeti i asesoari za djecu. Važno je naglasiti da razvoj kolekcije i samo učešće na sajmu finasira Europska Unija u okviru projekta "Centar za transfer tradicionalnih vještina izrade rukotvorina", te da je to jedina organizacija koja izlaže na ovom prestižnom sajmu sa prostora bivše Jugoslavije.

Na sajmu se očekuje oko 150 izlagača i veliki broj posjetilaca za dva dana njegovog trajanja.

Sjedište Centra je u Tuzli i on radi na jačanju malih i srednjih preduzeća iz sjeveroistočne BiH koja se bave izradom rukotvorina. U okviru ove misije Centar pruža niz usluga, počevši od usluga dizajna, razvoja proizvoda, istraživanja tržišta, marketing usluga na domaćem i inostranom tržištu, trening programa za uposlenike malih i srednjih preduzeća i njihovih krajnjih korisnika. Poseban segment projekta čini razvoj linije unikatnih suvenira kojima će se poboljšati turistička ponuda Bosne i Hercegovine.

Nevladina organizacija «Bosanske rukotvorine» okuplja više od pet stotina žena iz oba bosanskohercegovačka entiteta koje više od deset godina veoma uspješno, izrađuju odjevne i ukrasne predmete tradicionalnim tehnikama pletenja, heklanja i tkanja, tehnikama koje su bosanske rukotvorine učinile prepoznatiljivim i cijenjenim u cijelom svijetu. O kvalitetu i prepoznatljivosti bosanskih rukotvorina govori podrška velikih bh. kompanija: Bosnalijek, Pliva, UMEL Dalekovodmontaža, Raiffeisen Bank, Raiffeisen Osiguranje, Hidria, Flash Production i mnogi drugi, koji redovno kupuju poklone „Bosanskih rukotvorina“ za svoje poslovne partnere. Nadamo se da će i bh. ambasadori i državne delegacije slijediti njihov primjer i poklanjajući ove unikatne poklone svojim saradnicima i partnerima u inostranstvu, predstavljati Bosnu i Hercegovinu kao modernu državu koja njeguje svoju tradiciju.