Gostuje i u SARTR-u
0

Bosanska premijera predstave "Karta u jednom pravcu" 18. maja u Tunelu spasa

Klix.ba
Pozorišnom predstavom "Karta u jednom pravcu" (One Way Ticket) holandski glumac i reditelj Nick Teunissen ispričao je životnu priču jednog Sarajlije i njegove porodice.

Tada dvadesetogodišnji Ismir Hero koncem ratne 1994. prolazi kroz Tunel spasa i nalazi utočište u Holandiji. U godinama koje slijede Ismir izgrađuje uspješnu karijeru televizijskog reditelja i postaje autor desetina dokumentarnih reportaža o problemima običnih ljudi u borbi sa njihovom prošlošću ili sadašnjošću.

Prije nekoliko godina Nick Teunissen upoznaje Ismira i njegovu ratnu i poslijeratnu životnu priču. Postaju nerazdvojni u Ismirovoj ličnoj borbi sa prošlošću i sadašnjošću. Od tog momenta Nick sve češće dolazi u Sarajevo, koje naziva svojom drugom kućom.

Ova pozorišna predstava je o ratnoj i poslijeratnoj borbi sa ratom. O nadi i optimizmu. Ožiljcima i ljubavi. O neraskidivim vezama sa rodnom grudom. Izgubljenom identitetu i istrajnosti.

Pozorišni kritičari u Holandiji nagradili su ovu predstavu sa četiri zvijezde, nazivajući je “počast optimizmu i želji za životom građana Sarajeva”.

U muzeju Tunel spasa, na mjestu koje je prije 25 godina zauvijek označilo Ismirov život, će u subotu, 18. maja, u 18 sati, biti izvedena bosanska premijera pozorišne predstave “Karta u jednom pravcu”. Dan kasnije, u nedjelju, 19. maja, u 20 sati, predstava će biti izvedena u SARTR-u.

Predstava je titlovana na bosanski jezik. Rezervacije možete izvršiti pozivom na broj 033 664 070 svakog radnog dana od 10 do 16 sati.