Kultura
67

Bosanka među glavnim junacima nove knjige Khaleda Hosseinija

Anadolija
Khaled Hosseini
Khaled Hosseini
Jedan od glavnih junaka nove knjige pisca svjetskih bestselera "Lovac na zmajeve" i "Hiljadu sjajnih sunaca", koja će čitaocima biti dostupna pod naslovom "A planine su odjekivale" Khaleda Hosseinija, je bolničarka iz Bosne i Hercegovine na dužnosti u Afganistanu.

Radnja novog štiva Hosseinija smještena je unutar i u okolici njegovog rodnog Kabula, a govori o patnjama tamošnjih ljudi, te onima koji borave u Afganistanu pokušavajući da pruže pomoć ljudima u Afganistanu.

Pisac je u novoj knjizi htio predstaviti ljude koje je sreo u Afganistanu, a koji biorave u toj zemlji. Tokom rada na novoj knjizi Hosseini je sreo i medicinsku sestru iz BiH, koja je postala jedan od glavnih junaka nove knjige pisca, čiji je prethodni bestseller “Lovac na zmajeve” prodan u 38 miliona primjeraka.

“Nisam baš puno razmišljao o odabiru nacionalnosti mada sam sretao bolničare iz BiH u Afganistanu, tako da sam odlučio da ona bude Bosanka. Ali, kao što sam ranije rekao, želio sam da predstavim široki spektar ljudi iz cijelog svijeta koji su došli u Afganistan da pomognu. Neki od tih ljudi, na primjer iz BiH ili Grčke, došli su u Afganistan i skoro ga prihvatili kao svoju drugu zemlju. Postali su privrženi tamošnjim ljudima, bogatstvu zemlje, historiji i običajima. Ne mogu da odu, jer Afganistan je postao dio njihovog DNK i njihov drugi dom. Na to sam stalno nailazio kada sam išao tamo. Šalili smo se da ih je ujela 'afganistanska buba'. Ona je na neki način primjer toga", rekao je Hosseini u intervju ta Radio-televiziju Crne Gore (RTCG), pojašnjavajući razloge pisanja o bh. bolničarki.

On je izrazio želju da jednog dana posjeti zemlje Balkana, podsjećajući da jednom bio u Dubrovniku.

Afganistan krije brojne srceparajuće priče

Hosseini je rekao kako afganistanska sela kriju brojne "srceparajuće priče koje treba približiti čitaocima diljem svijeta".

"Priče o selima koje sam posjetio i domaćinima koji mi uz čaj, u opuštenom razgovoru, kažu da svake zime gube petero ili šestero djece, koja jednostavno umru od hladnoće. To je za mene užasno. Ja sam i sam otac i imam dvoje djece. Kada pomislite da ne možete da zaštitite svoje dijete i da ono umire pored vas od hladnoće. To je bio razlog zbog kojeg sam počeo da pišem ovu knjigu. To je bio početni poticaj - ideja o porodici koja se suočava sa takvom situacijom i koja mora da donese bolnu odluku.. Knjiga počinje baš sa jednom takvom porodicom. Zima samo što nije stigla a ova porodica je prethodne zime već izgubila jedno dijete. I sada moraju da odluče šta će da rade sa ostalom djecom. Donose bolnu odluku kojom spašavaju djecu ali i razdvajaju porodicu", pojasnio je on.

Hosseinijev prvijenac "Lovac na zmajeve" objavljen je 2003. godine, ali je svjetsku popularnost stekao nakon što je knjiga objavljena na engleskom jeziku. Sličan uspjeh imala je i knjiga “Hiljadu sjajnih sunaca”