Kultura
130

Bosanka Amela Kazazović kreirala vizuelni identitet aukcije na kojoj je prodata Picassova slika

Klix.ba
Picassova slika "Žene iz Alžira" postala je najskuplja slika ikada prodata na aukciji. Ovaj umjetnički komad dostigao je cijenu od nevjerovatnih 179,3 miliona dolara na aukciji koju je organizirala kuća Christie's u New Yorku.
Foto: EPA
Foto: EPA

Licitacija je bila produžena 11 minuta zbog telefonskih kupaca koji su ušli u završnu prodaju, i dostigla je cijenu mnogo višu nego što je bila početna (140 miliona dolara).

U aukcijskoj prodaji je bila i skulptura Alebrta Giacomettija "Pointing Man" koja je postavila rekord kao najskuplja skulptura i prodana je za 141,3 miliona dolara. Kupci su odlučili ostati anonimni.

Za vizuelni identitet aukcije, brandiranje, dizajn kataloga i marketinškog materijala zaslužna je njujorška umjetnička direktorica Amela Kazazović, porijeklom iz Bosanskog Novog, koja radi za Christie's.

Foto: EPA
Foto: EPA

Picassova slika je rađena tehnikom ulje na platnu, te je jak kubistički prikaz golih kurtizana. Dio je serije španskog umjetnika od 15 dijelova koju je dizajnirao slovima A i O u periodu 1954.-1955. godina.

U finalnu cijenu od 179,365 miliona dolara uključena je provizija Christie's aukcijske kuće od 12 posto.

Prethodni svjetski rekord na aukcijskoj prodaji postavila je slika britanskog slikara Francisa Bacona "Three Studies of Lucian Freud" koja je prodana za 142,2 miliona dolara u ovoj aukcijskoj kući 2013. godine.