Mostar
0

Bosanci i Hercegovci kao mali šekspirovci

Sarajevo-x.com
Međunarodni tim pozorišnih stručnjaka, na čelu sa šefom odsjeka za obrazovanje na Univerzitetu Dartmouth (SAD) Andrew Garrodom, je udružio snage s Mostarskim teatrom mladih u cilju stvaranja višejezične produkcije Shakespeareove romantične komedije "Mnogo vike ni za što".

Potaknuti sjajnim uspjesima prethodnih predstava "Romeo i Julija" (2006.) i "San Ivanjske noći" (2007.), grupa talentiranih studenata i srednjoškolaca se okupila kako bi ove godine posvetili svoje ljeto novoj predstavi. Kroz dramske i plesne radionice, analize teksta i svakodnevne probe, ovi mladi ljudi su se upustili u temeljito izučavanje pozorišne umjetnosti. Ovog avgusta, njihovi napori i zalaganje će se ogledati kroz turneju koja počinje u Mostaru (dvorište bivše Sveučilišne knjižnice, odmah pored Gimnazije Mostar), a nastavlja se preko Nikšića, Trebinja, Jajca, Stoca te Trogira.

U projektu sudjeluju Bošnjaci, Srbi i Hrvati srednjoškolskog i studentskog uzrasta koji zajedničkim zalaganjem i radom žele napraviti uspješnu i uzbudljivu predstavu.

Sama predstava "Mnogo vike ni za što" je veoma prikladna jer sadrži adolescentske probleme ljubavi, prijateljstva i sazrijevanja. Predstava će se izvoditi većinom na lokalnim jezicima, ali s primjesom originalnog šekspirovog engleskog jezika. Pored poučavanja o značaju i vrijednosti kazališne umjetnosti, Garrodov tim se fokusirao na razvijanje poštovanja, povjerenja i suradnje između mladih glumaca.

"Pozorište je fenomenalno sredstvo za poticanje studenata i učenika na razumijevanje drugih pogleda, života i univerzalne humanosti koja treba biti dio svih nas", kaže Garrod.

Nakon više od mjesec dana proba i priprema, učenici i studenti skupa s produkcijskim timom su spremni za premijeru u Mostaru u nedjelju, 2. avgusta 2009. s početkom u 20 sati. Predstava će biti održana u dvorištu bivše univerzitetske biblioteke (odmah pored Gimnazije Mostar), a odmah sutradan će se na istom mjestu u isto vrijeme održati druga izvedba.

"Nadamo se da će zadovoljna i oduševljena publika biti dokaz kako grupa motiviranih srednjoškolaca i studenata u saradnji s prekaljenim stručnjacima može ostvariti najviše estetske standarde", poručili su učesnici.

Ulaz na predstavu je slobodan.