Kultura
30

"Bosanac na odmoru" se vraća u Centar za kulturu Sarajevo

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Stresan način života i svakodnevna ružna dešavanja negativno utječu na zdravlje čovjeka. Psiholozi preporučuju smijeh kao jedan od najzdravijih lijekova koji oslobađaju od stresa i produžavaju život. Upravo je to cilj monokomedije "Bosanac na odmoru" ili "Mora od odmora".

Fenomenalni Rijad Gvozden vraća se sa komedijom koja je tokom prošle godine nasmijala stotine ljudi u BiH i Hrvatskoj. U subotu, 15. oktobra, Rijad će ponovo nasmijati publiku u Centru za kulturu u Jelićevoj ulici od 20 sati.

"Mora od odmora" je humoristična ispovijest supruga, muža koji se vratio s mora tri puta umorniji nego kad je krenuo na odmor. Na beskrajno duhovit način ispričana je priča o odmoru koji se kroz prizmu supruga i oca pretvara u svoju suprotnost umor, znoj i patnju.

Komični konflikti supružnika zbog suvišnih krpica, različitih interesovanja, trošenja novca... istinski će nasmijati gledaoce. Suprug, otac štedi svaki dinar, na odmoru se osjeća kao na baušteli, gunđa, ali izvršava obaveze. Monodrama progovara o ovisnostima čak i na plaži – poput ovisnosti o mobitelima i facebooku.

Nema istinskog odmora i diskonektovanja od svega i svakog.

Monodramu igra glumac Rijad Gvozden koji je ostvario niz veoma zapaženih uloga u teatru, kao i na filmu. Rijad tumači čak devet likova, od uloge muža, oca i supruge do prodavača sa Jadrana.