Kolumne na jednom mjestu
474

Boris Dežulović večeras u Sarajevu promovisao četiri knjige

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevu predstavljanje knjige Borisa Dežulovića pod zajedničkim nazivom "Kod Kože", koju organizira Izdavačka kuća Art Rabic - Atelje Figure.

Četiri knjige, koje su skup Dežulovićevih kolumni, nisu tematske cjeline već su hronološki poredane i podijeljene u četiri dijela, a naslovi su prilično originalne: "Derviš i smrt", "Krik i bijes", "Goli i mrtvi" i "Razum i osjećaji".

Dežulović je otkrio i zbog čega su knjige dobile zajednički naziv "Kod Kože".

"Kožo je moj drug koji je držao jednu radnju u Muvekita ulici, legendarni prijeratni sarajevski DJ. Svaka moja kolumna je počinjala s Kožinim vicem, a on me je godinama zvao tokom noći iz kafane da mi ispriča vic. I onda sam odlučio da kolumne koje sam pisao za Oslobođenje počinju vicem, to je ta priča. Mnogo ljudi me je kasnije pitalo: "Da li stvarno postoji taj Kožo ili je to tvoj lik?" Zaista postoji i nadam se da će doći večeras da se svi uvjere", kazao je.

Ove knjige su namjenjene najprije ljudima koji su već čitali Dežulovićeve kolumne i koji vole čitati njegove tekstove.

"Na početku sam bio protivnik ukoričavanja kolumni, jer sam smatrao da je njihov vijek trajanja kratak. Pritisak čitatelja je bio veliki. Godinama su me nagovarali da kolumne objedinim i ukoričim. Kada su me uvjerili onda sam vidio da to može imati smisla", dodao je.