{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Book Expo America: 35 izdavača iz BiH

F
26.5.2006. u 09:04
0
0
Book Expo America: 35 izdavača iz BiH
0
Book Expo America: 35 izdavača iz BiH
U Washingtonu je završen Book Expo America na kojem je među 2.000 izlagača i Udruženje izdavača i knjižara BiH predstavilo 35 izdavača iz Bosne i Hercegovine.
Delegaciju BiH sačinjavali su Ibrahim Spahić, predsjednik i Tajib Šahinpašić, član UO UIK BIH. Ostvareni su i mnogobrojni značajni kontakti i dogovori.

Tokom ovih susreta posebno je bilo riječi o plasmanu bh. knjige u USA i svijetu, sarajevskom sajmu 2007. i izražena je podrška kandidaturi Sarajeva za organizaciju Projekta „Sarajevo, glavni grad knjige 2009“.
Predsjednik UIKBiH Ibrahim Spahić sastao se i s predsjednicom IPA Cabanales koja je potvrdila ličnu i podršku IPA-e Sarajevu za 2009. i najavila dolazak na sajam u Sarajevu 2007. godine.

U susretu s predstavnicima Kongresne biblioteke SAD-a dogovoreno je da se s piscima i drugim intelektualcima BiH organizuje predstavljanje kulture BiH u SAD-u 2007., te poboljša saradnja i razmjena s NUBiH. Spahić je biblioteci poklonio reprint izdanja uime NUBiH. On je, također, u organizaciji Ambasade BiH u SAD-u posjetio Muzej holokausta, Memorijalni centar "Georga Wasingtona", Institut za mir, Nacionalni demokratski institut, Kulturni centar Kenedija i darovao je dijaspori BiH u Čikagu knjige povodom 100 godišnjice dolaska.

Nakon susreta Spahić je rekao da je nužno u SAD-u, gdje žive stotine hiljada bh. građana, stvoriti bolje uvjete za kontakte, kulturu i obrazovanje.

"Poslovnom saradnjom utjecat ćemo i na razvoj svoje zemlje, kao i dobre odnose sa SAD-om. UIKBiH formirat će svoje centre u SAD-u i za početak prvu biblioteku u Ambasadi BiH s više od 300 knjiga. Organizirat ćemo i izložbe razne forme našeg kulturnog i umjetničkog prisustva najboljih bh. autora. Najavljena je za oktobar i izložba umjetnika BiH koji žive i rade u SAD i BiH", istakao je Spahić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: