Izložba i likovna kolonija
0

„Boje prijateljstva“ u Goraždu

FENA
U okviru internacionalnog „Festivala prijateljstva – Goražde 2009.“ sinoć je u Gradskoj galeriji u Goraždu otvorena izložba djela nastalih na prošlogodišnjoj likovnoj koloniji „Boje prijateljstva“ te je ujedno ozvaničen i početak rada ovogodišnje kolonije u čijem radu će učestvovati više od 30 umjetnika iz BiH, Austrije i Turske.

Dobrodošlicu umjetnicima i gostima poželio je Enver Krajišnik, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Goražda, dočekao ih je i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović dok je izložbu otvorila predsjedavajuća Općinskog vijeća Goražde dr.Vesna Nemec-Klisura.

  • Na prošlogodišnjoj koloniji iz srca umjetnika iz BiH, Austrije, Francuske i Srbije nastala su djela koje čine neprocjenjivo blago koje su oni poklonili Goraždu i zato s radošću i zadovoljstvom otvaram njihovu izložbu - kazala je Vesna Nemec – Klisura otvarajući izložbu preko 50 djela, slika i skulptura nastalih na prošlogodišnjoj koloniji.

Otvaranju izložbe prethodio je muzički program «Blues banda» iz Austrije, Duvačkog orkestra iz Travnika, grupe «Les Zazous» iz Francuske i samoukog gitariste, dječaka Amera Bisera učenika iz Zenice.

  • Ovo je ujedno i početak rada sedme po redu Internacionalne likovne kolonije „Boje prijateljstva“ koja je po rejtingu jedna od najvećih u BiH. Kroz ovu koloniju do sada je prošlo više od 150 slikara iz čitavog svijeta, a sva njihova djela ostaju u zadužbini grada Goražda koja do sada raspolaže sa preko 450 vrijednih umjetničkih djela - kazao je Enver Krajišnik, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Goražda.

Rad učesnika likovne kolonije i ove godine najvećim dijelom bit će fokusiran na slikanje u prirodi a već danas inspiraciju su potražili kroz vožnju jezerom u Ustiprači.