Sarajevo - moj grad, mjesto susreta
0

FOTO / Bogatstvo različitosti u jednom kulturnom središtu

Sarajevo-x.com
Portal Sarajevo-x.com vam ekskluzivno predstavlja fotomonografiju "Sarajevo - moj grad, mjesto susreta", autora Jasminka Halilovića. Sarajevo je centar kulturnih zbivanja u BIH. Kada vas put navede u grad kreativnih ljudi ne propustite otići na predstavu, pogledati izložbu ili prisustvovati nekom drugom kulturnom događaju. Ponesite lijepe uspomene s nekog od sarajevskih festivala.

Doći ćete i do Narodnog pozorišta, centra kulturnih zbivanja...

Godine 1897. sagrađena je zgrada u stilu italijanske renesanse pod imenom Društveni dom. Od svečanog otvorenja 2. januara 1899. godine, kada je pred Sarajlijama odigrana Medea, do danas, ova je zgrada središte kulturnog života grada. Od 1921. godine Društveni dom postaje zvanično Narodno pozorište, a nakon II svjetskog rata u njemu se uz Dramu osnivaju i Opera, Balet i Filharmonija.

Dok ste u Sarajevu, možete posjetiti neku izložbu...

Sarajevo je festivalski grad. Na internacionalnom festivalu Sarajevska zima, koji se održava od 1984. godine, učestvovalo je do sada preko 27.000 umjetnika iz cijeloga svijeta. Ovaj tradicionalni susret umjetnika postao je neodvojiv dio života Sarajeva, a do sada je održano preko 3.000 različitih predstava, izložbi, projekcija... Omiljen je i festival Baščaršijske noći, koji tokom jula nudi razne kulturne sadržaje.

...pogledati predstavu...

Svake godine u drugoj polovici oktobra igraju se predstave najstarijeg i najznačajnijeg teatarskog festivala u jugoistočnoj Evropi – Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Cilj tog događaja je upravo slaviti različitost kao najveće bogatstvo svijeta u kome živimo.

...otići na koncert.

Muzički festival Jazz Fest uspješno se održava od 1997. godine, a nekoliko drugih, mlađih muzičkih festivala pokušava krenuti istim putem. Tu su i modni festivali, od kojih se ističe Fashion Week, na kojem priliku za predstavljanje imaju i mladi domaći dizajneri. Nezaobilazan kulturni događaj je i Sajam knjige, koji se svakog proljeća održava u sarajevskoj Skenderiji. Osim ovih, i mnogi drugi festivali, kao što su Kid’s Festival, Teatar Fest, Modul memorije ili Novogradski dani, doprinose festivalskom imidžu Sarajeva.

Sarajevo je grad kreativnih ljudi.

Emilio je umjetnik koji uličnim performansima zabavlja prolaznike. Dolazi iz Argentine, a u posljednjih trinaest godina obišao je preko pedeset država svijeta uveseljavajući ljude na ulicama više stotina gradova. U Sarajevu se zadržao nekoliko mjeseci i počeo učiti bosanski jezik. Prijateljski odnos stanovnika grada naveo ga je na razmišljanje da ostane živjeti ovdje.

Sarajevo-x.com u serijama objavljuje fotopriču iz monografije "Sarajevo – moj grad, mjesto susreta'. Autor knjige je Jasminko Halilović, a koautori su Nihad Kreševljaković, Zijah Gafić, Haris Čalkić, Anida Krečo i Milomir Kovačević. Priča o Sarajevu je ispričana nizvodno, od Kozije ćuprije do Rimskog mosta. Sljedeći dio čitajte u nedjelju. Luksuzna dvojezična monografija objavljena je u organizaciji Udruženja Urban. Više informacija na www.sarajevomycity.com. Preuzimanje fotografija ili teksta nije dozvoljeno bez saglasnosti autora.