Ne propustite
3

Bogatim repertoarom Narodno pozoriše Sarajevo vam donosi decembarsku čaroliju

Klix.ba
Proba baletne predstave "Krcko Oraščić" (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Proba baletne predstave "Krcko Oraščić" (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sve posjetioce Narodnog pozorišta Sarajevo i u prvoj polovini decembra očekuje bogat i šarolik repertoar.

U petak, 1. decembra, u 19:30 sati, na sceni NPS, solisti i ansambl Baleta NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Samra Gulamović, izvest će prvu reprizu baleta na muziku Petra Iliča Čajkovskog "Krcko Oraščić" u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova. Balet "Krcko Oraščić" u svim teatrima diljem svijeta u pretpraznično vrijeme je zasigurno jedan od najčešće izvođenih baleta, ali i omiljen kod publike svih uzrasta. Tu noć će preko stotinu učesinka uveseliti i ugrijati vaša srca, ali moramo izdvojiti učešće osnovnih i srednjih baletnih škola sa područja Sarajeva.

Predstava
Predstava "Rašomon!

U subotu, 2. decembra, u 19:30 sati, će na području Narodnog pozorišta Sarajevo biti izvedena drama "Rašomon" u režiji Irfana Avdića, a u produkciji East west Centra. Predstava "Rašomon" je napeti triler koji nas vodi u zamršenu istragu u kojoj se svako svjedočenje čini istinito i u isti mah sumnjivo. Kako utvrditi istinu u svijetu protivrječnih informacija?

Predstava
Predstava "Hamlet u selu Mrduša Donja"

Sjajni dramski ansambl Narodnog pozorišta će predstavom "Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna", u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića, u nedjelju, 3. decembra, nasmijati publiku Akzent tetara (Theater Akzent,) u Beču, a 4. decembra publiku koja odluči posjetiti Satiričko kazalište Kerempuh u Zagrebu.

Predstava
Predstava "Sve se nekako preživi osim smrti!

U subotu, 9. novembra, publika će u Narodnom pozorištu Sarajevo moći vidjeti vrlo emotivnu predstavu "Sve se nakako preživi, osim smrti" , rađenu prema nagrađivanom tekstu Ljubice Ostojić. Režiju potpisuje Dino Mustafić.

Nakon vrlo uspješne izvedbe na XIV Festivalu glumca u Nikšiću, predstavu "Leptir" u režiji Emira. Z. Kapetanovića, a prema tekstu Gorana Radulovića, gledat ćemo na maloj sceni EN FACE Narodnog pozorišta u utorak, 12. decembra, u 19:30 sati.

Predstava
Predstava "Leptir"

"Dramski tekst Leptir ima jednostavnu strukturu s klasičnim dramskim zapletom, te poštuje Aristotelovska pravila jedinstva (vrijeme, mjesto i radnja). Ovaj takoreći školski primjer drame daje glumcu mogućnost da svoja glumačka umijeća iznesu u prvi plan. Bez mnogo vanjskih sredstava, prevelike scenografije i bez mnogo korekcija šminke i maske daje mogućnost glumcu da otjelovi lik od krvi i mesa – stavljajući u prvi plan emociju. Ovakav tekst je savršen odabir za malu scenu kamernog tipa kakva je mala scena Narodnog pozorišta Sarajevo. Tekst govori o otuđenosti unutar porodice uslijed nedostatka komunikacije, a to je problem mnogih današnjih porodica. Komunikacija unutar porodica danas se obavlja putem mobitela, kompjutera i drugih sredstava komunikacije koja ne uključuju prisustvo stvarne emocije. Stoga su ovakve predstave danas potrebnije, nego ikada ranije", navode u Narodnom pozorištu Sarajevo.

U predstavi igraju Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan i Ejla Bvačić-Trakčija.