Traje do 24. decembra
48

Bogata ponuda na sarajevskom Zimskom salonu knjige: Prodaja vjerske literature u porastu

Piše: M. A.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U organizaciji TKD Šahinpašić u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Centru Skenderija danas je zvanično otvoren Zimski salon knjige. Ovaj događaj će trajati od 13. do 24. decembra, a za posjetioce je otvoren od 10 do 19 sati svakog dana.

Kao i svake prethodne godine, na ovogodišnjem Zimskom salonu knjige svoja najnovija izdanja izložit će najeminentnije izdavačke kuće iz BiH i regiona, a osim njih će svoje publikacije predstaviti i Institut za jezik, Institut za historiju, Orijentalni institut, Nacionalna i univerzitetska biblioteka, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica, Zemaljski muzej, a tu će se naći i neki samostalni izdavači.

Iako je tek prvi dan, uočljiv je nesrazmjerno mali broj posjetilaca u odnosu na protekle sezone, ali se prodavači za štandovima ipak nadaju da će ove godine prodaja biti veća u odnosu na prošlogodišnji sajam. Isto tako, ponuda je iznimno raznolika. Na stolovima izdavača se mogu naći bojanke za djecu, stručni priručnici, enciklopedije, ali i vrhunska domaća i svjetska beletristika.

Također je važno napomenuti i to kako cijene publikacija variraju od izdavača do izdavača i od same vrste publikacije. Tačnije, možete naići na knjižice koje koštaju jednu KM, dok pojedine enciklopedije i sabrana djela kanonskih književnika dostižu cijene od nekoliko stotina KM. S obzirom na to da je događaj sajamskog karaktera, cijena većine djela je snižena.

Od književnosti najprodavanija proza

"Izdavačka kuća 'Dobra knjiga' prodaje samo svoja izdanja, a na našem stolu imate djela različitih književnih rodova, ali i historijsku literaturu koja se sve više prodaje. Naime, publikacije vezane za bližu historiju BiH su u centru interesovanja starijih čitalaca, dok mlađi kupuju književnost. No, naše najprodavanije dvije knjige su zapravo vjerskog sadržaja i to 'Kur'an - Nenadmašni fenomen' Canera Taslamana i 'Život i običaji muslimana u BiH' Antuna Hangija. Sve naše knjige su blizu 50 posto snižene pa možete naći nešto za sebe od pet do 25 KM", naglasili su iz bh. izdavačke kuće Dobra knjiga.

Srbijanska Laguna je jedna od najstalnijih izdavačkih kuća kada je riječ o sajmovima u Sarajevu, a i ove godine je svoja najnovija izdanja iz oblasti beletristike odlučila predstaviti sarajevskoj publici. Iz Lagune su nam rekli kako se najviše prodaje proza kada je riječ o književnosti.

"Mi se i ove godine, kao i prethodnih, tradicionalno predstavljamo beletristikom i djelima iz oblasti psihologije. Imamo dosta noviteta, počevši od poezije, drama, publicistike, krimi romana, fantastike i slično. Kada bismo morali izdvojiti djelo koje se najviše čita, to bi bila komična novela 'Čovjek po imenu Uve' autora Fredrika Backmana", kazali su nam iz srbijanske izdavačke kuće Laguna.

Zanimljivo je naglasiti i to kako prvi dan Zimskog salona knjige nismo uspjeli naići na hrvatske izdavače.

Prodaja islamske literature u porastu

"Najviše se prodaju knjige koje upućuju na osnove vjere i knjige vezane za historiju islama. Međutim, mi u svojoj ponudi imamo i islamsku filozofiju i djela koja obrađuju teme iz domena komparativne religije. Na samu prodaju knjige utječe i ime autora pa sa sigurnošću mogu kazati da su dobro prodavana djela Tariqa Ramadana. Žene najčešće kupuju teološke priručnike za djecu, dok muškarci ipak vole čitati vjerske filozofske teme. Kako god, iz godine u godinu napredujemo u prodaju", naglasili su iz izdavačke kuće El Kalem.

Osim El Kalema, institut Ibn Sina se bavi prodajom djela vezanih za islamsku duhovnost, koja je vrlo teško pronaći u knjižarama.

"Što se tiče književne produkcije instituta Ibn Sina, mi smo se uglavnom fokusirali na distribuciju djela vezanih za sufizam. Osim usko teološke literature, mi u svojoj ponudi imamo i književna djela orijentalnih autora koja se također vrlo dobro prodaju. Zanimljivo je reći kako u ponudi imamo i svoj časopis 'Znakovi vremena'. Životopis 'Muhammed - čovjek Božiji' je naše najčitanije djelo koje smo rasprodali i koje trenutno nemamo na stanju", istakli su iz instituta Ibn Sina.

Svoja izdanja predstavili samostalni izdavači i instituti

Izuzmemo li štandove s beletristikom i teološkom literaturom, koji su inače najdominantniji na sajmovima, na ovogodišnjem Zimskom salonu knjige naišli smo i na samostalne izdavače i predstavnike određenih javnih institucija sa svojim izdanjima.

"Uzmemo li u obzir da samostalno pišem, štampam i izdajem svoje knjige, govorim kako se moja djela bolje prodaju nego što sam mogao i zamisliti. Ja pišem horor prozu pa svoje knjige ne prodajem djeci, a inače su namijenjene za svakoga. No, dok sam radio u jednoj knjižari došao sam do podataka da žene knjige kupuju 70 posto, dok na muškarce otpada oko 30 posto. Tako i moje knjige više kupuju žene", kazao je pisac i izdavač Saša Džino.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica je jedna od institucija koja je odlučila izložiti svoja izdanja na 14. po redu Zimskom salonu knjige iako njihove publikacije nisu na prodaju.

"Biblioteka za slijepa i slabovidna lica je jedina kuća koja se bavi izdavanjem literature za ovu kategoriju ljudi. No, naše učešće na salonu knjige nije prodajnog karaktera i mi smo tu samo kako bismo ljudima predstavili naš rad. Publikacije izdajemo na Brajevom pismu te u digitalnom i audioformatu. Isto tako, za slabovidne osobe štampamo literaturu i tehnikom tzv. uvećanog tiska. Naš spektar izdanja obuhvata vjerske knjige, beletristiku te lektire za školu", kazao je direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Sakib Pleh.