Centar Skenderija
46

Bogata ponuda 29. međunarodnog sajma knjige, posjetitelje očekuju i brojne promocije

Piše: A. Z.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Sutra će u Centru Skenderija biti otvoren 29. međunarodni sajam knjige na kojem će učestvovati 41 izdavačka kuća i 160 prodavača. Svakog dana od 10 do 19 sati posjetitelje očekuju i brojne promocije.

"Međunarodni sajam knjiga je postao jedan od najposjećenijih sajmova u BiH i brend po kojem je i Skenderija postala prepoznatljiva", kazao je direktor Centra Skenderija Amer Kapo.

Muris Šehić iz izdavačke kuće Šahinpašić ističe da je sajam svake godine bolji jer ima sve više izlagača.

"Ove godine se održava i 14. bijenale knjige, pojavljuju se i kulturni centri ambasada u BiH koji prezentuju svoje knjige i kulturu. Bit će upriličene i promocije knjiga u Bosanskoj hiži u čast 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara. Također, bit će i specijalna promocija njegovog 'Kamenog spavača' koji je ponovo objavljen", kaže Spahić.

Jedan od dugogodišnjih učesnika na sajmu je izdavačka kuća Laguna iz Srbije koja će imati više od 1.000 naslova u ponudi.

"Imat ćemo razne knjige, od dječijih knjiga, beletristrike, nagrađivanih autora i nobelovaca, tako da mislim da će svako naći nešto za sebe. Prošle godine najprodavanija knjiga je u tom trenutku bila najnovija knjiga Paola Coelha 'Biti kao rijeka' te komplet Andrićevih romana. Očekujemo da će ove godine favoriti i najprodavanije knjige biti roman 'Ribari' i 'Špijunka' Paola Coelha", naveo je Ranko Samardžić iz Lagune.

Sajam će biti otvoren do 24. aprila, a glavni pokrovitelji su Vlada KS i ministarstvo kulture i sporta KS.