Kultura
1

Bogat sedmični repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo

Klix.ba
Ljubitelji pozorišne umjetnosti naredne sedmice na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo imaju priliku pogledati koncert "Pjesme o vodi, hljebu i ljubavi", dramu "Leptir", balet "Omer i Merima", komediju "Elizabetu Bam", kao i satiričnu komediju "Prosjačka opera".

U ponedjeljak, 6. marta, sa početkom u 19:30 sati publika ima priliku uživati u koncertu za kalvir i glas koji je komponovao Danijel Žontar "Pjesme o vodi, hljebu i ljubavi" , a čiju režiju potpisuje Haris Pašović.

Narednog dana na maloj sceni En Face, publiku očekuje drama Aleksandra Radunovića "Leptir", u režiji Emira Zumbula Kapetanovića.

Dramski tekst "Leptir" ima jednostavnu strukturu s klasičnim dramskim zapletom, te poštuje Aristotelovska pravila jedinstva (vrijeme, mjesto i radnja). Ovaj, tako reći, školski primjer drame, daje glumcu mogućnost da svoja glumačka umijeća iznesu u prvi plan. Bez mnogo vanjskih sredstava, prevelike scenografije i bez mnogo korekcija šminke i maske daje mogućnost glumcu da otjelovi lik od krvi i mesa – stavljajući u prvi plan emociju.

Ovakav tekst je savršen odabir za malu scenu kamernog tip kakva je mala scena Narodnog pozorišta Sarajevo. Tekst govorio o otuđenosti unutar porodice, uslijed nedostatka komunikacije, a to je problem mnogih današnjih porodica. Komunikacija unutar porodica danas se obavlja putem mobitela, kompjutera i drugih sredstava komunikacije koja ne uključuju prisustvo stvarne emocije. Stoga su ovakve predstave danas potrebnije, nego ikada ranije.

U predstavi igraju Sanela Pepeljak, Ermin Sijamija i Aleksandar Seksan.

U srijedu, 8. marta, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izveden balet "Omer i Merima" u režiji i koreografiji Belme Čečo-Bakrač na muziku Đele Jusića po libretu Gradimira Gojera.

"U predstavi sudjeluju solisti i ansambl Baleta NPS, uz našeg gosta iz Beograda Milana Rusa koji će utjeloviti ulogu Omera, hor Opere NPS, učenici III i IV razreda Osnovne muzičke škole 'Mladen Pozajić' i Sarajevska filharmonija kojom će dirgovati Aida Jažić", saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Kostime za predstavu uradila je Amna Kunovac-Zekić, dok scenografiju potpisuje Emir Geljo.

Balet "Omer i Merima" možete pogledati i narednog dana u četvrtak 9. marta, sa početkom u 19:30 sati.

Velika i nezaboravna ljubav dvoje mladih opisana u baladi "Omer i Merima" bila je najveća inspiracija za kreiranje ove baletne predstave.

"Običaji, tradicija, nepisana pravila koja u društvu određuju i uređuju sistem vrijednosti u suprotnosti su sa emocijama i htijenjima glavnih likova u predstavi 'Omer i Merima'. 'Gdje je kompromis i da li ga uopšte ima?', pitanje je koje postavlja predstava. Intriga, nagovještaj i slutnja osnovne su odrednice dramaturgije priče koja kroz bujice košmara i neostvarenih želja nosi likove. U tom kontekstu inspirativne su za baletno uprizorenje emocije Omera i Merime, jer se kroz ples i pokret možda ponajbolje mogu donijeti njihovi najtananiji osjećaji", saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

U petak, 10. marta , na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u 19:30 sati, bit će izvedena komedija "Elizabeta Bam", u adaptaciji i režiji Aleša Kurta.

Svako izvođenje komedije "Elizabeta Bam" izaziva oduševljenje kod publike i teatarskih znalaca. U predstavi igraju: Darja Badnjević, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Mediha Musliović, Kemal Čebo, Vedrana Seksan, Leo Šarić, Elma Juković i Merima Lepić.

Senzacionalnu scenografiju potpisuje vrsni Osman Arslanagić, a potpis na kostime stavila je Neira Sinanbašić.

"Najkraće rečeno, predstavu možemo uporediti sa 'Alisom u zemlji čuda'. Elizabeta se suočava sa svijetom odraslih, na prekretnici je svog života. Postaje odgovorna za svoje postupke i suočava se sa sistemom koji tu vlada, ali kroz prizmu dječijeg razmišljanja, koncentracije i zaigranosti", saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

U subotu, 11. marta, sa početkom u 19:30 sati, u Narodnom pozorište Sarajevo, bit će prikazana satirična komedija "Prosjačka opera" u režiji Kokana Mladenovića.

Komad "Prosjačka opera" Johna Gaya, napisan je 1728. godine kao kritika Walpoleove vlade, najkorumpiranje vlade u engleskoj historiji. Vrijeme Walpoleove vlasti je vrijeme raslojavanja društva na ekstremno bogate i ekstremno siromašne. S jedne strane imate raskoš i sjaj, s druge strane glad i bijedu. Zakoni postoje, ali se primjenjuju samo na sirotinji. Bogati mogu raditi što hoće, za njih ne postoje sudovi, kazne ili ograničenja. Politička i finansijska elita plete neraskidivu mrežu koja, u spoju sa sudstvom i policijom, caruje svim segmentima društva, uključujući i organizirani kriminal. Sve je na prodaju – ljubav, poštenje, pravda, čast. Sve se prodaje i sve ima svoju cijenu. Zvuči vam poznato? Ne bi trebalo. Dame i gospodo, dobro došli u zemlju gladi, kurvi i kriminala! Dobro došli u London 1728. godine!