Kultura
0

Bogat sadržaj ovogodišnjeg festivala "Sarajevska zima"

FENA
Predstave, koncerti, filmske nedjelje, plesni komadi i performansi, izložbe te različiti skupovi, činit će glavnu mrežu programa ovogodišnjeg Internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" koji će biti ponuđen ovdašnjim, ali i stranim konzumentima kulturnih i zabavnih sadržaja.

Pored zvanične ceremonije otvaranja koja će uz bogat plesni i muzički program biti održana 7. februara na Željezničkoj stanici s idejom prisjećanja na studentske demonstracije iz 1968. godine, Festival će ponuditi još niz zanimljivih događaja koji će se održavati pod osnovnim festivalskim motom "Barikade bez granica – '68. Novi (vrli) svijet".

Februarski program tako će, između ostalih, ponuditi izložbu "'68. iz arhiva BiH" koja će 7. februara biti otvorena u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, film "1968. – Tako smo voljeli revoluciju" autora Daniela Cohna Bendita, učesnika demonstracija u Sorboni koji će biti prikazan u Kinu Bosna istoga dana te koncert Slovenske filharmonije pod dirigentskom palicom Toshihira Yonezua koji će biti održan 8. februara u Narodnom pozorištu.

Dvadeset i četvrta godišnjica Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu bit će obilježena velikim koncertom na stadionu Koševo 8. februara na kojem će učestvovati nekoliko domaćih i stranih grupa i pjevača. Organizirat će ga Skupština Grada Sarajeva, Olimpijski centar ZOI '84., Sarajevoart i "Sarajevska zima".

Tu je i ljubljanska izložba fotografija s Mjeseca "Fotonični trenuci" koja će u Galeriji Novi hram biti otvorena 13. februara, izložba fotografija "Crna Gora, mjesto susreta, religija i kultura" koja će također u Galeriji Novi hram biti postavljena 14. februara, zatim izložbe savremene turske keramike te savremene turske fotografije koje će biti otvorene u Turskom kulturnom centru 15. februara te nedjelja filmova Ingmara Bergmana.

Zanimljiva će biti i promocija sabranih djela Tvrtka Kulenovića u izdanju IPC-a Sarajevo koja će biti upriličena 17. februara u Narodnom pozorištu, zatim premijerna izvedba predstave "Uticaj gama zraka na sablasne nevene" u koprodukciji SARTR-a i "Sarajevske zime" koja će biti izvedena na sceni CDA 23. februara te premijera predstave Zilhada Ključanina "Muholovac", također u koprodukciji "Sarajevske zime" i Kamernog teatra 55, koja će biti izvedena 28. februara na sceni tog teatra.

Dan otvaranja Festivala, pored zvanične ceremonije, također će biti popraćen nizom zanimljivih instalacija i izložbi, dok će prvi festivalski dan biti završen partyjem "Sarajevske zime" u Domu mladih.