Kultura
0

Bogat repertoar ekološkog festivala "Eko oko" za 8. mart

FENA
Niz ostvarenja koja propituju ekološke probleme modernog svijeta na sutrašnjem su repertoaru 4. međunarodnog ekološkog festivala "Eko oko", čiji se program realizira u okviru Festivala "Sarajevska zima".

Direktor Festivala "Eko oko" Ibrahim Spahić istaknuo je danas za Fenu da će sutrašnji program dijelom biti posvećen mlađoj populaciji, donoseći reviju poljskog animiranog filma s ostvarenjima - "Otimači otpada", "Boca", "Rasipno čudovište", "Kratka historija svijeta od gline", "Katastrofa Pompeja", "Proširenja", "Priče stare kao svijet" i "Bez smeća!".

Tu je i film "Chaparri - sedam medvjeda sa svete planine" u režiji Nathalie Granger-Charles-Dominique i André Charles-Dominique iz Francuske.

Ostvarenje T"amo je nekad bilo ostrvo" u režiji Briar March iz Novog Zelanda prikazuje stvarnost kulturno jedinstvene polinezijske zajednice na Takuu, malom niskoležećem atolu u jugozapadnom Pacifiku. Dok zastrašujuće poplave od plime prodiru kroz njihove već oštećene domove, zajednica Takuu doživljava razarajuće posljedice klimatskih promjena iz prve ruke.

Spahić navodi da film "Moja je kuća ispod mosta putujuća" u režiji Ratka Orozovića iz BiH govori o čovjeku iz Bihaća koji živi ispod mosta, u maloj kućuci bez struje, dok mu je voda rijeka Una.

"Hladni tropi" naziv je filma u režiji Klebera Mendonça Filha iz Brazila koji osvjetljava čudnu klimatsku promjenu što je Recife u sjeveroistočnom Brazilu učinila da postane hladan grad. Ovaj dokumetarni film strane televizije istražuje efekte promjene na cjelokupnu kulturu i način na koji su mještani tog grada živjeli s toplim vremenom.

Pored filmskog dijela, Spahić najavljuje da će sutrašnji repertoar donijeti i predstavljanje "Eko učilice" Ismeta Memagića. Knjigu čini 11 poglavlja posvećenih vodi, tlu, vazduhu, otpadu i hrani. Prvenstveno je namijenjena učenicima s ciljem prikazivanja pozitivnog rješavanja ekoloških problema kroz praktične primjere.

Ibrahim Spahić u konačnici navodi da će tokom Festivala "Eko oko" od nadležnih institucija zaduženih za kontrolu voda biti zatražen izvještaj o čišćenju vrela rijeke Bosne, te plan čišćenja cijelog toka te rijeke, dok će od nadležnih institucija zaduženih za šume u skladu s obilježavanjem Međunarodne godine šuma biti zatraženi izvještaji o stanju šuma u BiH, njihovoj eksploataciji te obnovi šumskog fonda.