Kultura
27

Bogat program u Narodnom pozorištu Sarajevo

FENA
Narodno pozorište Sarajevo (NPS) ove će sedmice publici ponuditi zanimljiv program scenskih dešavanja na sceni te kuće.

Tako će u srijedu, 5. februara, biti izvedena kraljica opereta "Vesela udovica" za koju je muziku napisao austrijsko-mađarski kompozitor Franz Lehár, prema libretu Victora Léona i Lea Steina, u režiji Krunoslava Cigoja.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere, Balet Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevska filharmonija, kojom će dirigovati Dario Vučić.

U četvrtak , 6. februara, bit će izvedena baletna predstava "Palčica" koreografkinje Nermine Damian, dok će u subotu, 8. februara, u okviru festivala "Sarajevska zima" biti izvedena opera za mlade "Ježeva kuća", za koju režiju i koreografiju potpisuje Ferid Karajica.

U naslovnim ulogama pojavit će se Aldijana Tuzlak Bečar, Denis Isaković, Leonardo Šarić, Amir Saračević i Ivan Šarić.

U predstavi učestvuju hor Opere NPS i Sarajevska filharmonija kojom će dirigovati Dario Vučić.

U petak, 7. februara, na Trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo svečno će biti otvoren 30. Festival "Sarajevska zima" pod nazivom "PAFF!" (Peace Art Freedom Festival).

Iste večeri će u foajeu NPS biti upriličena izložba poštanskih maraka iz kolekcije Kenana Novalije, izdatih povodom XIV Zimskih olimpijskih igara.

Nakon izložbe, na sceni NPS-a gostovat će teatar iz Južne Koreje - Lim Dong-Chang & t.a. Total Theatre, saopćeno je iz NPS.