Ove sedmice
2

Bogat program predstava u Narodnom pozorištu Mostar

S.H.P.
U ovoj sedmici ljubitelje pozorišne umjetnosti očekuje bogat raspored u Narodnom pozorištu Mostar.

Predstava "Ajmo na fuka“ autora i redatelja Dragana Komadine, biće odigrana u srijedu, 19. februara u 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar. Glumačku postavu čine: Saša Oručević i Robert Pehar.

Predstava tematizira odnos dvojice vojnika, pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine. Njihove sudbine prikazane su kroz tri različite situacije: kao mrtvaci koji na nebu čekaju "poziv od Onoga gore“, kao ratnici na sukobljenim stranama u rovovima, ali i kao dvojica poznanika u poslijeratnom Mostaru. Ova predstava je prvi zajednički koprodukcijski projekt Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

"Ajmo na fuka“ je doživjela veliki uspjeh kod publike i pozorišne kritike, a za istu su Narodno pozorište Mostar i HNK Mostar dobili nagradu na XIV festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici, “kao priznanje za odlučan iskorak teatra prema novim mogućnostima umjetničke saradnje”.

U petak, 21. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru bit će izvedena predstava "Huzur“ autorice Martine Mlinarević, u režiji Alme Lapajne, sa početkom u 20 sati.

Predstava Huzur donosi priču o borbi, suočavanju sa najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti. Tema je kompleksna, univerzalna i vječna. Sva pitanja koja se prožimaju kroz predstavu zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije.

U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso i Emir Sejfić. Dramatizaciju predstave potpisuje Adnan Lugonić, scenografiju Tomaž Marolt i Alma Lapajne, kostimografiju Alma Lapajne, a muziku Rambo Amadeus.

Na rasporedu NPM-a u nedjelju, 23. februara je jubilarna 50. izvedba predstave "Fatima, nevjesta od boli" nastala u produkciji Mostarskog teatra mladih, sa početkom u 20 sati.