|

Bogat program obilježio je prethodni vikend na manifestaciji "Slovo Gorčina" u Stocu

Bogat program obilježio je prethodni vikend na manifestaciji "Slovo Gorčina" u Stocu
7
Klix.ba
7.8.2017. u 15:34
2
komentara
7

dijeljenja
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6
U Stocu je u toku manifestacija Slovo Gorčina koja traje do petka, 11. augusta. Prethodna dva dana protekla su u znaku obilježavanja 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara, obilježavanju 85. godišnjice od rođenja Alije Isakovića i pjesničkoj večeri gosta-pjesnika Hadžema Hajdarevića.
U subotu je u Šarića kući održana promocija "Kamenog spavača", posljednjeg i definitivnog izdanja. Na promociji su govorili Gorčin Dizdar, Alija Pirić te Sanjin Kodrić. Gorčin Dizdar je ukratko naveo aktivnosti Fondacije Mak Dizdar koja kroz cijelu ovu godinu različitim programima obilježava 100. godišnjicu rođenja Maka Dizdara.

Posebno se osvnruo na objavljeno izdanje "Kamenog spavača" te istakao da je u pripremi kritičko izdanje sabranih djela Maka Dizdara. Naglasio je da će u oktobru, na Makov rođendan, u Sarajevu biti upriličena i međunarodna naučna konferencija o Makovom djelu.

Alija Pirić je svoje izlaganje posvetio nadahnutoj i interesantnoj analizi pjesme Gorčin, dok je Sanjin Kodrić ukazao na tri različita izdanja Kamenog spavača te u kratkim crtama pokušao objasniti sa kojim su se sve problemima susretali prilikom pripreme ovoga izdanja.

U subotu navečer publika je na Radimlji uživala u briljantnom recitalu i interpretaciji Makovih stihova u izvedbi Hasije Borić, a nakon toga dodijeljena je i nagrada Mak Dizdar mladim pjesnicima. Prvu nagradu je osvojila Aleksandra Jovičić, druga nagrada je dodijeljena Amaru Stefanoviću, dok je treća nagrada otišla u ruke Kenana Kundalića.

Jučer je u jutarnjim satima održan okrugli sto o liku i djelu Alije Isakovića, još jednog znamenitog Stočanina. Na okruglom stolu su govorili Hadžem Hajdarević koji se prisjetio svojih druženja sa Alijom Isakovićem i ukazao na značaj njegovog književnog rada. Alija Pirić je u svom izlaganju naglasio modernost u izrazu i formi Isakovićevog djela. Dijana Hadžizukić je govorila u pripovijetkama i putopisima Alije Isakovića, dok je Almir Bašović naglasio značaj dramskog opusa Alije Isakovića. Edim Šator se u svom izlaganju osvrnu na lingvistički rad Isakovića te ukazao na njegova najznačajnija djela.

U večernjem terminu je u Šarića kući otvorena i izložba "Mak Dizdar – prvih 100. godina" koju su pripremili Fondacija Mak Dizdar i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti iz Sarajeva. Izložbu je svečano otvorio Gorčin Didzar koji je u kratkim crtama objasnio kako je tekao cijeli proces od ideje do pripreme izložbe.

Večer je završena recitalom poezije gosta-pjesnika Hadžema Hajdarevića koji je na kraju u svom obraćanju publici rekao kako mu je iznimna čast i veliko zadovoljstvo što se našao među pjesnicima kao što su Ćiril Zlobec, Skender Kulenović, Oskar Davičo, Gustav Krklec i mnogi drugi koji su također na Slovu Gorčina imali svoje večeri poezije.

Program na Slovu Gorčina nastavlja se i danas. Tako će u 18:30 sati biti upriličena promocija knjige "Faulkner i Selimović su bili ovdje" Selme Raljević, a nakon toga u će u 20 sati u Šarrića kući biti otvorena izložba gosta slikara Džeke Hodžića pod naslovom "Slikana antologija 40+". Večer će biti završeno koncertom Divanhane u na Staroj tepi koji počinje u 21 sat.

Podsjetimo, Slovo Gorčina ove godine traje sedam dana, a publika će imati priliku uživati u bogatom programu do petka 11. augusta.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...