Kultura
0

Bogat program MESS OFF na ovogodišnjem festivalu

FENA
Svečanom ceremonijom i predstavom "Sconcerto" u režiji Toni Servilla u saradnji sa Sarajevskom filharmonijom, sutra će u Narodnom pozorištu Sarajevo početi 51. internacionalni teatarski festival MESS.

Ove godine Festival je ponovo takmičarskog karaktera, a prvi put će imati žiri Međunarodne asocijacije teatarskih kritičara, saopćeno je iz Press službe Festivala MESS.

"Pored šarolikog i kvalitetnog programa Festivala za sve generacije i ove godine nas raduje što imamo i sadržaje programa MESS OFF", kazao je izvršni producent Festivala MESS Nihad Kreševljaković, izražavajući zadovoljstvo saradnjom s timom Art kina Kriterion koji su velikodušno ponudili prostor za održavanje mnogih festivalskih sadržaja.

On je najavio da će Art kino Kriterion ugostiti radionice, okrugle stolove teatarske kritike, predstave, koncerte, partyje i općenito biti mjesto susreta teatarskih gostiju i mladih umjetnika, koji će kreirati festivalsku atmosferu u glavnom gradu.

Pored projekta "Arhipelag Balkan" koji predstavlja izložbu knjiga, te prezentaciju radova u Art kinu Kriterion održavat će se ponoćni partyji raznih DJ-jeva, te party Sarajevo School of Science and Technology SSST.

U subotu, 1. oktobra bit će održan i koncert "Ko je Laibach", dok će u utorak, 4. oktobra u hotelu "Bosna" biti održana konferencija "Marketinške strategije scenskih umjetnosti" na kojoj će učestvovati direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, istaknuti stručnjak iz oblasti odnosa s javnošću Božo Skoko, te drugi stručnjaci iz oblasti marketinga i umjetnosti.

Pored spomenutih sadržaja u galeriji Collegium Artisticum bit će postavljena izložba o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji, dok će Alija Hafizović Haf u subotu, 1. oktobra održati performans "Nevidljiva izložba" u znak solidarnosti s Umjetničkom galerijom BiH.

MESS će pratiti više od 100 akreditiranih novinara iz BiH i regiona, a ugostit će 500 umjetnika iz 15 zemalja koji će se predstaviti kroz šest festivalskih programa i 32 predstave.