Moto "What now?"
0

Bogat program festivala "Sarajevska zima"

FENA
Foto: Arhiv/Oslobođenje
Foto: Arhiv/Oslobođenje
"Sarajevska zima 2010." će u traganju za novim svjetskim umjetničkim tendencijama (World Art Tendency) biti održana od 7. do 28. februara pod motom "What now? Šta sad?".

Ceremoniju otvaranja Festivala realizirat će kreativni tim s Nedžadom Begovićem i Marijelom Margita na čelu. Počasni gost Festivala je Kraljevina Španija, koja predsjedava Evropskom unijom u 2010.

Direkcija XXVI internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima 2010." uputila je zvanične pozive umjetnicima čije projekte za izvođenje na Festivalu su izabrali selektori Alma Ferović (muzika), Edina Papo (balet i savremeni ples), Dragan Jovičić (teatar), Mirsad Bećirbašić (književnost), Lejla Panjeta (film i video) i Meliha Husedžinović (vizuelna umjetnost).

Na Festivalu "Sarajevska zima 2010." gostovat će umjetnici iz evropskih prijestonica kulture 2010. Pečuha i Istanbula, čime će se još jednom potaknuti inicijativa Festivala za kandidaturu Sarajeva za evropsku prijestonicu kulture.

U likovnom programu bit će predstavljen projekt "Međuprostor" Galerije savremene umjetnosti iz Banje Luke i projekt "Objektivno 1" Umjetničke galerije BiH, izložba Ismara Mujezinovića "Restoran društvene ishrane", međunarodni projekt "Vatra", grupna izložba savremene umjetnosti autora iz 16 zemalja svijeta, te niz samostalnih likovnih projekata, instalacija i performansa.

Na Festivalu će biti priređene premijere "Pozdravi" prema Jonesku u SARTR-u, "Bjesnilo" Franza Xaviera Kroetza u Kamernom teatru 55 i Molijerov "Građanin plemić" u Narodnom pozorištu Sarajevo, kao i mjuzikl "Buđenje proljeća" MGL Ljubljana, "Granica" MDT Bitolja, "“Hamlet ili Tri momka i djevojka" Teatarske laboratorije @lma@lter iz Bugarske...

U okviru filmskog programa bit će održana sedmica savremenog japanskog filma, predstavljeni projekti eksperimentalnog videa, dokumentarnog, kratkog i dugometražnog igranog filma evropskih autora.

Muzički program bit će obilježen koncertom Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom Charlesa Ansbachera, Verdijevim "Rekvijemom" pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića povodom 35. godišnjice umjetničkog rada Ivice Šarića, 50. izvedbom "Hasanaginice" pod dirigentskom palicom Miroslava Homena.

Na Festivalu će nastupiti vrhunski umjetnici iz Koreje, Austije, Mađarske, Danske, Njemačke, Makedonije, Turske, Irana, SAD-a i Rusije. Za mlade su pripremljeni koncerti danske grupe "Outlandish", "Collage" iz Njemačke i "Djab" iz Mađarske s umjetnicima iz Britanije i Azerbejdžana. Bit će predstavljeni i plesni projekti od tradicionalnog plesa El Sharkia iz Egipta do savremenih plesnih projekata iz Mađarske, Španije i Grčke.

Festival "Sarajevska zima" obilježit će 200. godišnjice rođenja Frederika Šopena, Roberta Šumana, 100 godina od smrti Lava Nikolajeviča Tolstoja, te 100. godišnjice rođenja Skendera Kulenovića, Meše Selimovića i Voje Dimitrijevića.

Poseban program promocije zaštite i unapređenja kulturno-historijske baštine Festival realizira s muzejskim institucijama ("Igre i igračke od prahistorije do danas", "Stvarni i virtuelni muzej Sarajeva", "Stare i rijetke knjige, rukopisi i inkunabule").

Treći međunarodni ekološki filmski festival EKO OKO bit će realizovan kao dio programa Festivala od 3. do 7. marta 2010. godine.

Direktor Međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić istakao je vrhunsku profesionalnu selekciju programa za 26. međunarodni festival i zahvalio se selektorima i saradnicima, ambasadama zemalja učesnika i domaćim i međunarodnim kulturnim institucijama koje su kandidirale programe.

Zvanični program Festivala bit će predstavljen 7. januara 2010. godine kao i vizuelni identitet Festivala koji pripremaju Vedran Mujagić, Enes Husinćehajić i Redžinald Šimek.