16. decembra
22

Bogat program Festivala "Dani Jurislava Korenića", omaž osnivaču Kamernog teatra

Klix.ba
Foto: FENA
Foto: FENA
Međunarodni teatarski festival "Dani Jurislava Korenića", koji je pokrenuo sarajevski Kamerni teatar 55, otvorit će 16. decembra predstava Narodnog pozorišta Sarajevo "Kralj Lear" u režiji Diega de Brea.

Festival će trajati do 23. decembra, bit će regionalnog karaktera, a okupit će najznačajnija pozorišta iz zemalja bivše Jugoslavije. Kako je danas na pres-konferenciji kazao direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, Festival će u odnosu na prethodno izdanje biti impozantniji, zanimljiviji, bogatiji i provokativniji.

Osim predstave otvorenja, publika će imati priliku pogledati predstave "Razgovor u četiri oka" režisera Momčila Marinkovića (Makedonsko narodno pozorište), "Tesla anonimus" Filipa Šovagovića (Gavella, Hrvatska), "Noćas sam sam" Envera Petrovicija (AAB Theatre Faruk Begolli, Kosovo), "Savršen kroj" Jasmina Durakovića (SARTR), "Sinovi umiru prvi" Marka Misirače (Narodno pozorište RS-a), "Knjiga mojih života" Sabrine Begović-Ćorić (Kamerni teatar 55) i "Don Juan" Daniela Daya Škufca (Slovensko narodno gledališće).

"Očekuje nas osam dana praznika teatra, a pored predstava, bit će predstavljen veliki broj knjiga te održani okrugli stolovi koje će voditi Matija Bošnjak", naglasio je Hadžihafizbegović.

Također je naglasio da će biti dodijeljena i nagrada "Žan Marolt", u čast glumca koji je ostavio neizbrisiv trag u teatru, i to za najbolju predstavu, glumca, glumicu, režiju i savremeni tekst te Avazova nagrada za najbolju predstavu u cjelini.

Članovi žirija su Nebojša Glogovac, Dragan Komadina, Moamer Kasumović, Elma Berberović i Larisa Sarajlić-Ramović.

Festival "Dani Jurislava Korenića" već drugu godinu odaje počast velikom čovjeku koji je dao značajan doprinos kulturnoj sceni BiH, osnivaču Kamernog teatra 55.

Hadžihafizbegović je također čestitao ekipi predstave "Mirna Bosna" koji su na Susretima pozorišta u Brčkom osvojili četiri nagrade, i to Gordana Boban za najbolju glumicu, Davor Golubović za najboljeg glumca i Boris Lalić za najbolji tekst te Nagradu publike za najbolju predstavu.