Kultura
0

Bogat likovni program na festivalu Sarajevska zima

FENA
Bogat likovni program bit će dio ponude ovogodišnjeg 28. Internacionalnog festivala "Sarajevska zima", donoseći bogatstvo i različitost stvaralaštva umjetnika iz BiH, zemalja regije i Evrope.

"Grad će biti potpuno transformiran i imat će jednu drugačiju priču. Kada je riječ o likovnom programu dominirat će otvorena vrata svih kulturnih institucija u Sarajevu", kazao je direktor Festivala Ibrahim Spahić na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.

Selekciju radova prijavljenih za učešće na festivalskom likovnom programu uradile su kustosice Umjetničke galerije BiH.

Kustosica ove galerije Ivana Udovčić izdvojila je nekoliko značajnijih izložbi koje će sarajevska publika moći vidjeti u okviru festivalskog programa, kao što su umjetnici iz Koreje "Nine dragon heads", zajednička izložba Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i bh. umjetnika, te dvije izložbe iz Austrije, od kojih jednu potpisuju umjetnici s posebnim potrebama, a druga je posvećena istoriji Jevreja.

Kustosica galerije Collegium Artisticum Branka Vujanović izdvojila je izložbu radova Bogdana Bogdanovića kao jednu od značajnijih koja će biti postavljena u ovoj galeriji u okviru Festivala, te najavila trodnevnu radionicu španskih fotografa posvećenu savremenoj fotografiji.

Festival "Sarajevska zima" bit će održan od 7. februara do 21. marta.